Menu

Tamara Chorążyczewska

Ulubiona książka wielu pokoleń młodych rodziców w zaktualizowanej formie. Karmienie malucha do ukończenia 1. roku życia miesiąc po miesiącu wraz z przepisami. Każdy rodzic pragnie, by jego dziecko było zdrowe i szczęśliwe. I każdy rodzic wie, jak ważne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju malucha jest właściwe odżywianie. W chaosie porad z internetu, sprzecznych często zaleceń różnych ekspertów, sugestii rodziny i wskazówek znajomych można się pogubić. Proponujemy prosty, praktyczny poradnik, sprawdzony przez opiekunów oraz dzieci. Przeprowadzi on młodych rodziców przez rozszerzanie diety maluszka miesiąc po miesiącu. Wyjaśniamy i podpowiadamy: • jak poznać, że niemowlę jest gotowe na nowości w jadłospisie, i od czego zacząć • jakie porcje powinno zjadać dziecko i jak się zorientować, czy nie zjadło za mało • co niemowlę może pić, a czego nie powinno • co jest lepsze: gotowe dania w słoiczkach czy domowe jedzenie • jakie produkty wybierać w sklepie, gdy przygotowuje się z nich dania dla dziecka • czy do potraw dla niemowląt można dodawać przyprawy, a jeśli tak, to jakie • które produkty są najsilniejszymi alergenami. W książce znajdują się sprawdzone przepisy na proste dania dostosowane do wieku malucha, które można łatwo przygotować w domu. Wszystkie porady oraz przepisy są zgodne z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Druga część bestsellerowego poradnika o żywieniu niemowląt U malucha na talerzu. • Jak odżywiać dziecko od 1. do 3. roku życia? • Co podawać do jedzenia, by było zdrowe i prawidłowo się rozwijało? • Jakie produkty są wskazane, a jakich lepiej unikać? • Jak radzić sobie z brakiem apetytu u dziecka? • Co gotować maluchowi jesienią i zimą, a co podawać wiosną i latem? • Jak komponować smaczne i pożywne śniadania, obiady oraz kolacje, a co zaproponować na deser? Porady na temat żywienia małych dzieci wraz z praktycznymi przepisami na smaczne i zdrowe posiłki.