Menu

Dalmacja Książka kucharska Robert Makłowicz Książka

60,32 zł
60,32 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką
79,91 zł (-25%) - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy 2024-11-07
Zobacz więcej
Wydawnictwo: Wysoki Zamek
Rodzaj oprawy: Twarda
Liczba stron: 200
Format: 19.0x25.0cm
Rok wydania: 2023
60,32 zł
Robert Makłowicz , urodzony w 1963 roku w Krakowie, dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej oraz historycznej, od niedawna także zawołany youtuber. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, wszakże w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europu Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii - cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola. Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją - od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csango), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnie (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny). DALMACJA. Książka kucharska po raz pierwszy ukazała się w roku 2016, niniejsze drugie wydanie zdaje nam się jeszcze ładniejsze, choć i pierwsze cieszyło się uznaniem Szanownej Publiczności, gdyż się wyczerpało, czego i tym razem sobie życzymy.

Szczegółowe informacje na temat książki Dalmacja Książka kucharska

Wydawnictwo: Wysoki Zamek
EAN: 9788396010742
Autor: Robert Makłowicz
Rodzaj oprawy: Twarda
Liczba stron: 200
Format: 19.0x25.0cm
Rok wydania: 2023
Data premiery: 06/07/2021

Oceny i recenzje książki Dalmacja Książka kucharska

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Zaloguj się, aby dodać opinię
25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Autor książki pt. ''Dalmacja książka kucharska'' Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem zdrobnień w formie żartobliwej użytej również przy omawianiu potraw Dalmacji.Możemy poznać w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.Przepisy Pana Roberta Makłowicza na, które warto, zwrócić uwagę w tej książce są, następujące:Krem z bakłażanów, owczy ser marynowany w winie, cukinie w czosnku, pasztet rybny, pasztet z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi w winie, tort z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.Książka ta posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora, a przy tym barwny język, który tak bardzo cenię w momencie, kiedy prezentacji dań wykonywanych przez Pana Roberta Makłowicza.Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci, do kupna są, pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko- dalmatyński.Książka zawiera 264 strony, twarda oprawa, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.Zapraszam Cię Czytelniku w kulinarną dalmatyńską podróż wraz jej z autorem.Recenzja została zamieszczona na stronie Muzeum Książki Kucharskiejim. Stanisława Czernieckiego, przy czym należy zaznaczyć, że jest to jedyne w Polsce Muzeum Książki Kulinarnej, które znajduje się w województwie Małopolskim.Idealne miejsce na wypoczynek i odnalezienie ciszy wśród książek kulinarnych.

25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Autor książki pt. ''Dalmacja książka kucharska'' Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem zdrobnień w formie żartobliwej użytej również przy omawianiu potraw Dalmacji.Możemy poznać w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.Przepisy Pana Roberta Makłowicza na, które warto, zwrócić uwagę w tej książce są, następujące:Krem z bakłażanów, owczy ser marynowany w winie, cukinie w czosnku, pasztet rybny, pasztet z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi w winie, tort z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.Książka ta posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora, a przy tym barwny język, który tak bardzo cenię w momencie, kiedy prezentacji dań wykonywanych przez Pana Roberta Makłowicza.Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci, do kupna są, pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja, słowniczek kulinarny polsko - chorwacko- dalmatyński.Książka zawiera 264 strony, twarda oprawa, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.Zapraszam Cię Czytelniku w kulinarną dalmatyńską podróż wraz jej z autorem.Recenzja została zamieszczona na stronie Muzeum Książki Kucharskiejim. Stanisława Czernieckiego, przy czym należy zaznaczyć, że jest to jedyne w Polsce Muzeum Książki Kulinarnej, które znajduje się w województwie Małopolskim.Idealne miejsce na wypoczynek i odnalezienie ciszy wśród książek kulinarnych.