Menu

Vivante

Vivante
Dieta tak zdrowa, że pomaga walczyć z rakiem! Dieta ketogeniczna to prawdziwa rewolucja w dietetyce. Lekarze podkreślają jej zdrowotne walory i zwracają uwagę na to, że skutecznie i szybko pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn i walczyć z chorobami. Miriam Kalamian po wielu konsultacjach ze specjalistami opracowała kompleksowe wytyczne, dzięki którym każdy chory może samodzielnie wdrożyć tę rewolucyjną dietę w swój program leczenia. Oto zbiór wyników badań i dokładny opis terapii skutecznej w leczeniu wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca, padaczka, Alzheimer czy rak. Dowiesz się z niej: - dlaczego dieta ketogeniczna wspomaga leczenie raka; - czy ta dieta jest dla ciebie odpowiednia i jak bezpiecznie ją wprowadzić; - jakie zdrowe tłuszcze przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu; - jak ułożyć osobisty plan żywieniowy i ocenić jego efekty; - czym suplementować się podczas terapii. Poznaj zalety diety ketogenicznej, bezpiecznie przetestuj j na sobie i sprawdź, jak dziki dobrym nawykom żywieniowym poprawia się stan twojego zdrowia. Dieta ketogeniczna – najprostsza droga do zdrowia!
Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy: nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. ` Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe. Super ziarna pomagają: dbać o serce w walce z cukrzycą na schorzenia układu pokarmowego wspomagać organizm podczas walki z nowotworem łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania ` Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak: Czy super nasiona są bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety? W jaki sposób należy mielić siemię lniane? Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina? ` WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH! ____ O autorce: Kim Lutz – kucharka, autorka książek, mama i weganka. Kiedy u jej syna zdiagnozowano wiele silnych alergii, musiała spojrzeć na jedzenie w zupełnie nowy sposób. Liczyło się już nie tylko zaspokojenie apetytu i delektowanie się smakiem, lecz przede wszystkim przygotowywanie potraw, które będą odżywcze i bezpieczne dla zdrowia i życia jej dziecka. Od tego czas Lutz przygotowała setki autorskich przepisów na zdrowe i bezglutenowe dania dla alergików i wszystkich tych, którzy pragną wprowadzić zdrową i odżywczą dietę. Jej przepisy przedrukowywane były w najważniejszych magazynach kulinarnych oraz na stronach internetowych w Stanach Zjednoczonych, takich jak Chicago Sun-Times, VegNews czy Chicago Parent. Prowadzi również bloga, który znalazł się w ścisłej czołówce plebiscytu najpopularniejszych blogów kulinarnych USA.
Druga książka z serii „Superfoods”: obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Tym razem dowiemy się wszystkiego o najzdrowszej roślinie świata, która nie ma właściwości alergizujących, czyli kokosie. Na niemal 200 stronach znajdziemy wszystkie informacje niezbędne do tego, aby włączyć produkty pochodzące z kokosa do swojej diety i cieszyć się jego wyjątkowym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Oprócz informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających znajdziesz tu ponad 70 przepisów na przepyszne dania z kokosa, które mogą spożywać również osoby uczulone na gluten. W książce czytelnik odnajdzie m.in. - Cenne informacje o wszystkich formach, w jakich możesz spożywać kokosa i produktach, które są z niego pozyskiwane; - Wyjątkowe przepisy na smaczne dania z odżywczego orzecha kokosowego: od koktajli, smoothies, sałatek, poprzez przekąski, dania obiadowe, aż po słodkości na bazie kokosa; - Zebrane w jednym miejscu najważniejsze informacje o antyalergicznych, odmładzających, antybakteryjnych i dodających energii właściwościach i minerałach oraz witaminach zawartych w produktach kokosowych; - Świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu.
Gubisz się w gąszczu kosmetyków naturalnych? Nie masz pewności, które naprawdę są eko i pozbawione SLS-ów, sztucznych barwników i dodatków szkodliwych dla skóry? Zacznij produkować własne kremy, balsamy, masła, toniki i inne produkty do pielęgnacji urody, których składu będziesz na 100% pewna! Bogata w liczne fotografie, pięknie wydana książka Kosmetyki naturalne DIY autorstwa Leny Sokolovskiej to idealna publikacja dla każdej kosmetykomaniaczki i fanki eko stylu życia, a także pozycja obowiązkowa dla tych kobiet, które szukają kosmetyków łagodnych dla ich cery. Założycielka marki Uoga Uoga, ekologicznej marki naturalnych kosmetyków, dzieli się z czytelnikami: * Unikalnymi i prostymi recepturami na delikatne i aromatyczne masła do ciała, kule do kąpieli, kremy do twarzy, toniki, maseczki, szampony oraz odżywcze eliksiry. * Wiedzą o olejkach i wyciągach z ziół, które mają kojący i odżywczy wpływ na skórę. * Tajnikami pielęgnacji różnych typów cery za pomocą dostępnych w Polsce ziół, olejków, hydrolatów i minerałów. Wyeliminuj drogeryjne kosmetyki wypełnione chemią i zastąp je przyjaznymi skórze, zrobionymi w zaciszu własnej kuchni kosmetykami, takimi jak: tonik z chabrów, balsam w kostce z awokado, masło kawowe czy krem z nagietka. Piękna? Naturalnie!
Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce dzięki gorącej premierze: wydawnictwo Vivante przedstawia polskie wydanie Sztuki fermentacji Sandora Ellixa Katza! Gorący trend kulinarny, który podbija programy śniadaniowe, magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybierze na sile. Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
Dłuższe życie dzięki piciu kawy? To możliwe! Okryj moc polifenoli!. Dr Bob Arnot przebadał właściwości kaw i udowodnił, że łatwością można wykorzystać moc tego napoju w celu uzyskania lepszego zdrowia, długowieczności, jasności umysłu i utraty wagi. Przez lata mówiono nam, że kawa szkodzi naszemu zdrowiu. Nowe badania ujawniają, że właściwie wypita kawa może być najzdrowszą i najsmaczniejszą częścią Twojego dnia. Może wyostrzyć koncentrację, przyspieszyć trening, pomóc schudnąć, a nawet pomóc w walce z chorobami, od cukrzycy i chorób wątroby po choroby serca i Parkinsona. W tym rewolucyjnym podręczniku dr Bob Arnot wyjaśnia, w jaki sposób kawa stała się podstawą ludzkiej diety. Wyjaśnia, dlaczego każdego dnia warto wypić filiżankę kawy. Uczy również gdzie znaleźć najlepsze ziarna z całego świata oraz stworzyć odpowiednie połączenie napoju z jedzeniem dla swoich osobistych preferencji i organizmu.
Roślinne dania, które dodają energii w smaczny sposób! Brendan Brazier to jeden z najbardziej inspirujących sportowców promujących dietę wegańską. Były kulturysta, triathlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu jest żywym przykładem na to, że roślinna kuchnia pomaga budować silne i zdrowe ciało. Ta książka spodoba się nie tylko sportowcom i wegetarianom, ale każdemu, kto chce jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie. Znajdziesz w niej: - przepisy na pyszne dania roślinne bez glutenu, kukurydzy, soi i drożdży; - inspiracje kulinarne od najsłynniejszych szefów kuchni; - pomysły na zdrowe, zbilansowane wege posiłki; - wskazówki, jak komponować dania dla wegan uprawiających sport. Dodatkowo, autor zadbał o to, by w potrawach znalazła się żywność superfood, której regularne spożywanie zagwarantuje ci lepszą odporność na choroby i doda energii. Wnieś powiew świeżości do swojej roślinnej kuchni! __ O autorze: Brendan Brazier – były kulturysta, ironman, triatlonista i dwukrotny zwycięzca ultramaratonu na dystansie 50 km. Przez "VegNews Magazine" został nazwany jednym z najbardziej inspirujących wegan wszech czasów. Niekwestionowany autorytet w kwestii odżywiania opartego na diecie roślinnej. Od wielu lat – poprzez właściwą dietę oraz aktywność fizyczną – pomaga ludziom za oceanem prowadzić zdrowy tryb życia. Na własnej skórze udowadnia skuteczność swojej diety oraz całościowej filozofii. Jego seria książek "Thrive" okazała się absolutnym bestsellerem w Ameryce Północnej.
W twoich jelitach żyją miliardy dobrych bakterii, które bezustannie rozmawiają z systemem odpornościowym. Jeśli zadbasz o nie, będą się mnożyć, rosnąć i bronić cię przed złymi bakteriami, które wywołują nietolerancje, alergie i inne problemy jelitowe. Dowiedz się, jak zapewnić przyjaznym mikrobom komfort i poczuj się zdrowo! W tej książce znajdziesz niezbędne do tego odpowiedzi na kluczowe dla zdrowia twoich jelit pytania: – jakie pokarmy lubią dobre bakterie; – czym różni się alergia od nietolerancji pokarmowej i jak z nimi żyć; – jak intensywny sport wpływa na pracę jelit; – czym jest FODMAP, laktoza, fruktoza i co ma z tym wspólnego zespół nieszczelnego jelita; – co jeść przy różnych typach nietolerancji pokarmowych; – jak odbudować przyjazną florę bakteryjną w jelitach i czuć się lepiej po jedzeniu. Pobudź swoje życie wewnętrzne do zdrowia! __ O autorze Dr Marie-Andrée Auquier – doktor medycyny ogólnej, homeopatka i akupunkturzystka. Na co dzień wykłada w Akademii Sofrologii w Paryżu.
Książka, która bezlitośnie obala mity na temat tłuszczu, diety i zdrowego stylu życia! Wyobraź sobie, że zamiast obsesyjnie unikać tłuszczy - jesz je, chudniesz , pozbywasz się przewlekłych chorób i odzyskujesz pełnię zdrowia. To przyszłość medycyny naturalnej, która już teraz jest w zasięgu twojej ręki! Joseph Mercola ujawnia rewolucyjną teorię, która podważa fundamenty współczesnej dietetyki. Musisz przestać liczyć kalorie i katować się dietami opartymi na beztłuszczowych posiłkach. Kluczem do zachowania zdrowia jest dostarczania organizmowi dobrego paliwa, które przyspiesza metabolizm i oczyszczanie z toksyn. Z przełomowej książki doktora Mercoli dowiesz się: - jak dużo i jakich tłuszczy powinieneś jeść, - co jest zdrowsze: masło i smalec czy chleb, - jak zmienić swoje odżywianie, by efektywnie i zdrowo schudnąć, - jaki rodzaj ruchu jest dla ciebie najzdrowszy, - jak dzięki diecie tłuszczowej i Mitochondrialnej Terapii Metabolicznej odzyskać zdrowie. Przejmij kontrole nad swoim zdrowiem już dziś! Dr Joseph Mercola jest słynnym lekarzem i światowej sławy autorytetem w dziedzinie medycyny naturalnej. Specjalizuje się w naturalnych metodach odnowy biologicznej, a jego badania i działalność na tym polu zaowocowały wprowadzeniem wielu potrzebnych zmian do obecnego systemu opieki zdrowotnej. Jako lekarz przez dwadzieścia pięć lat sprawował opiekę medyczną nad tysiącami pacjentów, a w 1997 roku stworzył stronę internetową uznaną za najlepsze na świecie źródło wiedzy o naturalnych metodach leczenia, którą odwiedza miesięcznie ponad 1 500 000 unikalnych użytkowników, a jego fanpage śledzi prawie 1 800 000 obserwatorów. Doktor Mercola to nie tylko autor bestsellerowej książki, ale także specjalista, pojawiający się często w roli eksperta w takich mediach, jak: CNN, Fox News, ABC News Today, Washington Unplugged CBS i The Dr. Oz Show.
Eliksir młodości w zasięgu twojej ręki! Zioła kojarzą ci się z mało skutecznymi i niesmacznymi herbatkami, które piją starsze panie? Odkryj nowoczesne sposoby na korzystanie z mocy drzemiącej w roślinach! Zawarte w niektórych z nich adaptogeny pomagają radzić sobie z negatywnymi skutkami intensywnego tempa życia: problemami ze snem, obciążeniem stresem czy rozregulowaną gospodarką hormonalną. Rachel Landon wnikliwie opisuje najlepsze dla twojego zdrowia rośliny i nauczy cię z nich korzystać. Dzięki tej książce: - poznasz zioła, które skutecznie obniżają poziom stresu i niepokoju; - dowiesz się, które z ziół i roślin przyspieszają regenerację zmęczonego organizmu; - odkryjesz, za pomocą jakich roślin wspomagać produkcję kortyzolu i adrenaliny, które wpływają na procesy starzenia; - nauczysz się przyrządzać kosmetyki i zdrowotne napary, które odmładzają i wzmacniają organizm. Propolis, kurkuma, rumianek, imbir, ashwagandha, matcha i wiele innych roślin, które zapewnią ci zdrowe, szczęśliwe i długie życie!
Jak pozbyć się przykrych skutków niedoborów snu, niezdrowej diety i życia w stresie? Stres, niedosypianie i jedzenie wysokoprzetworzonej żywności powodują zakwaszenie organizmu, które z kolei może prowadzić do alergii, problemów skórnych i poważniejszych dolegliwości zdrowotnych. Wystarczy jednak wprowadzić kilka zmian, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, odzyskać zdrowie i odporność. Dzięki książce: - dowiesz się, jakich produktów unikać w swojej diecie, by zapobiegać zakwaszeniu organizmu; - poznasz aktywności ruchowe, które pomagają usuwać nadmiar kwasów; - odkryjesz prostą dietę ziemniaczaną, która pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wypróbuj proste triki i nawyki zasadowego stylu życia, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn i utrzymywać pełnię zdrowia na co dzień.
Czy grzyby mogą leczyć i odmładzać? Oczywiście! Azjaci wiedzą o tym od lat Lecznicze grzyby adaptogenne przeżywają właśnie swoje pięć minut i z powodzeniem detronizują wszystkie modne superfoods w rywalizacji o tytuł najzdrowszych naturalnych suplementów. Przywracają młodzieńczy blask skóry, przyspieszają regenerację po wysiłku, poprawiają pracę mózgu, utrzymują poziom hormonów w ryzach, a także skutecznie regulują poziom cukru we krwi. Dzięki książce Tero Isokauppila, światowego autorytetu w dziedzinie leczniczych grzybów: - odkryjesz rodzaje i właściwości grzybów leczniczych (od reishi, poprzez shiitake i chaga); - dowiesz się, jak opóźnić proces starzenia się skóry, wzmocnić odporność i cofnąć swój wiek metaboliczny; - poznasz 50 przepisów na nieskomplikowane napoje, przekąski, dania obiadowe i słodycze z wykorzystaniem azjatyckich grzybów. Poznaj sekret japońskiej diety długowieczności - grzyby, które są lepsze od znanych superfoods!
Co może powiedzieć badanie żywej kropli krwi o twoim zdrowiu? Jednym z bardziej niezwykłych odkryć ostatnich lat w medycynie naturalnej jest badanie żywej kropli krwi, które pozwala na zobrazowanie ogólnego stanu zdrowia organizmu. Na jego podstawie można określić m.in. stopień zakwaszenia organizmu, obecność w nim pasożytów i grzybów, ciężkich metali i toksyn, niedobory witamin i minerałów (np. żelaza), jakość białych i czerwonych krwinek czy też ryzyko wystąpienia zawału serca. Sabine Linek w książce odpowiada na wiele pytań dotyczących tego badania i kompleksowo omawia wszystkie aspekty z nim związane. Znajdziesz w niej: – szczegółowe objaśnienia, na czym polega badanie żywej kropli krwi; – wskazówki, dzięki którym samodzielnie odczytasz jego wyniki; – propozycje nowoczesnych terapii, które poprawiają jakość krwi i wzmacniają ogólną odporność. Dodatkowo, autorka dzieli się swoim autorskim programem kuracji SanaZon, która wykorzystując najnowsze osiągnięcia medycyny holistycznej, skutecznie uzupełnia braki minerałowe, przywraca równowagę kwasowo-zasadową i pomaga oczyścić organizm z toksyn i pasożytów. Jedno badanie, które powie wszystko o twoich alergiach, nietolerancjach i diecie, jaką powinieneś stosować, żeby być zdrowym! ___ O autorze Sabine Linek uczyła się medycyny naturalnej w Wolfenbüttel, by potem przez 18 lat praktykować ją w Gifhorn, a przez kolejne dwa lata w Travemuende. Ze swoim zespołem badawczym wykonuje miesięcznie 3000 badań żywej kropli krwi, często występuje w mediach jako specjalistka w tej dziedzinie, a w 2012 roku prowadziła autorskie telewizyjne show, w którym uczyła niemieckich widzów, jak odżywiać się, by być zdrowszym.
Owoce jagodowe – soczyste i pyszne źródło witamin i antyoksydantów! Truskawki, jagody, żurawina, czarny bez, borówki, jeżyny, agrest, porzeczki czy maliny to najłatwiej dostępne, tanie i pyszne superfoods, do których możesz mieć dostęp. To niesamowite, jaka moc drzemie w tych owocach - mogą trwale obniżać ciśnienie, obniżać poziom glukozy i cholesterolu, dodawać energii, wzmacniać żyły i ścianki jelit, wpływać na kondycję wzroku, wzmacniać odporność i obniżać gorączkę. W książce znajdziesz ponad 75 przepisów na dania z owoców jagodowych oraz dowiesz się z niej: - który owoc poprawia wydolność wzroku przy słabym świetle, - jakie owoce pomagają zregenerować organizm po wysiłku fizycznym, - które jagody powinieneś jeść, by poprawić sprawność mózgu, - jaki gatunek jagód pomaga walczyć z opryszczką, - jakie owoce włączyć do koktajli, by poprawić sprawność seksualną. Włącz jeszcze więcej jagód do swojego jadłospisu i przekonaj się, jak pyszne i pełne smaku może być zdrowe jedzenie, przyrządzając zupę agrestowo-ogórkową, gulasz wołowy z nutą kakaową i czerwonymi porzeczkami lub super energetyczne ruloniki z jagód i migdałów. __ O autorce: STEPHANIE PEDERSEN - jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami.
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie umiesz zrezygnować z mięsa i zniechęca cię to, że dieta wegetariańska wymaga długiego „stania przy garach”? Nicola Gaimes doskonale rozumie twoje rozterki. Jeśli kiedykolwiek pomyślałeś, że chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, ale nie możesz odmówić sobie czasem zjedzenia mięsa, ta książka jest właśnie dla ciebie! Dzięki niej: – nauczysz się kilku prostych, ale efektownych potraw wegetariańskich, niewymagających wielu egzotycznych składników, – poznasz przepisy na wegetariańskie śniadania, obiady, kolacje, które można przyrządzić też w wersji mięsnej, – zaplanujesz tygodniowy jadłospis dla całej rodziny oraz przygotujesz menu na imprezę dla wegetarian i mięsożerców, – w swoim tempie sprawdzisz, czy kuchnia wegetariańska jest dla ciebie. Przekonaj się, że kuchnia wegetariańska to nie tylko strączkowe zastępniki mięsa: przetestuj przepisy na pyszne dania, bez konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa w codziennej diecie. Rozsmakuj się w grzankach z kalafiorem, chińskich pierożkach z imbirem lub czerwonym barszczu zabielanym jogurtem o smaku pomarańczowym. Pssst… jeśli twój partner jest mięsożercą, ta książka może okazać się niezwykle skuteczna w przekonaniu go do wege kuchni!
Groźne powikłania nierozpoznanego stanu zapalnego mogą powodować ciężkie choroby! Samodzielne zdiagnozowanie stanu zapalnego trawiącego organizm nie musi być trudne, a jego uleczenie jest jeszcze łatwiejsze. Z książką z serii Leczenie odżywianiem: – dowiesz się, jak rozpoznać i prawidłowo zlokalizować ostry i łagodny stan zapalny, – zmienisz swoją dietę tak, by lepiej radzić sobie z dolegliwościami spowodowanymi chorobami autoimmunologicznymi, bez odwoływania się do sztuczek czy chwilowych mód, – dobierzesz najlepszą suplementację ziołową pomocną przy cukrzycy, astmie czy refluksie, – skutecznie zmniejszysz dolegliwości związane z chorobami wywoływanymi przez stany zapalne. Wypróbuj porady zawarte w książce i przestań zmagać się z powracającymi przeziębieniami, zespołem przewlekłego zmęczenia, chorobami autoimmunologicznymi, nasilonymi objawami alergii, zespołem jelita drażliwego, cukrzycą, łuszczycą, a nawet wrastającymi paznokciami.
Dowiedz się, jak uprawiać i używać ziół dla poprawy zdrowia i urody Zioła to bogactwo natury o wspaniałych zastosowaniach zdrowotnych i kulinarnych, które jest w zasięgu ręki. Z tą książką poznasz najpopularniejsze i łatwe w uprawie zioła, które pomogą pozbyć się uciążliwych dolegliwości i polepszyć stan zdrowia. Ziołowy ogród zawiera wiele praktycznych i pomocnych wskazówek dotyczących ziół, począwszy od selekcji roślin, poprzez zbiory, aż do sposobów ich przechowania w celu sporządzenia różnego rodzaju lekarstw i przypraw. Jeśli masz problemy ze snem, spróbuj filiżanki rozluźniającej herbaty z tymiankiem, dodaj słodko–ostrego posmaku do pieczonych potraw za pomocy ziołowego masła z kolendrą lub ulżyj sobie w bólach mięśni i stawów, używając rozgrzewającego olejku do masażu z rozmarynem. Dzięki tej pięknie ilustrowanej książce : poznasz szczegółowe opisy i zastosowania ziół, dowiesz się, jak stworzyć ziołowe mikstury z ziół i olejków aromatycznych dla zdrowia i urody, stworzysz osobistą ziołową apteczkę.
Rewolucyjna teoria, która rzuca nowe światło na zagrożenia ukryte w pozornie zdrowych produktach roślinnych Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten jest zaledwie jednym z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn. Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uważanych powszechnie za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych. Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin, zostały zaprojektowane tak, aby chronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia. Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości. Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są szkodliwe, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także pełną listę żywności zawierającej lektynę, skuteczny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz idealną wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.
Przełomowa książka, która pomoże ci raz na zawsze pozbyć się uporczywych objawów cukrzycy typu 2 To kompletne i wyczerpujące kompendium, które każdy diabetyk i jego bliscy powinni posiadać w swojej biblioteczce. Zawarte w nim informacje są niezbędne, by zrozumieć istotę problemu cukrzycy typu 2 i poprawić jakość życia. Cukrzyca typu 2 to trzecia książka z serii Leczenie Odżywianiem dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer, która oferuje: – najnowsze doniesienia medyczne dotyczące choroby oraz uproszczone ich omówienie; – interaktywne narzędzia, które pozwalają nauczyć się kontrolować poziom cukru we krwi, by poczuć przypływ energii i wzmocnić organizm; – przewodnik po zakupach oraz optymalny jadłospis diabetyka z łatwymi do planowania posiłkami, które pomogą rozpocząć życie bez objawów cukrzycy. Książka wskazuje 10 produktów, których należy unikać, i 10 produktów, które należy włączyć do diety cukrzyka, by poczuć się lepiej. Wzbogaca także czytelnika o wiedzę dotyczącą m.in. insulinoodporności, stanu przedcukrzycowego, różnic pomiędzy cukrzycą typu 1 a cukrzycą typu 2, cukrzycy ciężarnych, badania A1C, komplikacji związanych z chorobą czy niezbędnych do wykonania badaniach i metodach leczenia. Publikacja będąca skuteczną pomocą w walce z cukrzycą, na którą tak długo czekałeś! __ Ta książka umożliwi Ci samodzielną kontrolę nad cukrzycą – szybko, łatwo i bezpiecznie! – Cindy Guirino, lekarz medycyny
Odkryj owoc, który jest obecny na talerzach mieszkańców całego świata Jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, wypróbuj bogate w witaminy awokado. Ten zielony owoc o kremowym wnętrzu i lekko orzechowym smaku jest idealnym źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Zaliczane do superżywności awokado jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dlatego zmienia posiłki we wspaniałą ucztę. Ta książka zawiera ponad pięćdziesiąt przepisów z wykorzystaniem awokado. Zacznij od pysznych przekąsek, które możesz przygotować w kilka minut. Wypróbuj pomysłowe sałatki oraz kolorowe dania w wersji na ciepło i na zimno, które są prawdziwą bombą witaminową. Poznaj przepisy na oryginale i zdrowe desery z awokado, którymi zaskoczysz całą rodzinę. Czytelny układ stron, proste przepisy i piękne fotografie sprawią, że każde danie przygotujesz z łatwością. W książce znajdziesz też propozycje przepisów dla wegetarian, osób dbających o linię oraz dla fanów ostrzejszych smaków.
Bestsellerowa książka, która zainspirowała Netflix do stworzenia serialu „W kuchni” W dzisiejszym świecie coraz mniej ludzi poświęca czas na przygotowywanie posiłków. Mimo tego liczne programy kulinarne cieszą się ogromną popularnością, a zawodowi kucharze stają się celebrytami na miarę słynnych sportowców czy aktorów. Na czym polega magia gotowania, która nas przyciąga? Odpowiedź znajdziesz w Magii gotowania. Słynny aktywista i dziennikarz, Michael Pollan, zabiera cię w inspirującą podróż przez lata, kontynenty i żywioły, aby udowodnić ci, że gotowanie jest jedną z najciekawszych i najwartościowszych czynności, jaką możesz wykonywać. Książka dzieli się na cztery części, z których każda dotyczy jednej z wielkich transformacji, które nazywamy gotowaniem. Odpowiadają one czterem żywiołom: ogniowi, wodzie, powietrzu i ziemi. To doskonała opowieść na temat natury pracy, tradycji i rytuałów rytmu codziennego życia, dzieleniu się i dawaniu najbliższym tego, co najważniejsze. __ O autorze Michael Pollan – aktywista, dziennikarz specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Autor siedmiu bestsellerów „The New York Times”., m.in. Jak jeść. Przewodnik konsumenta oraz W obronie jedzenia. Manifest wszystkożerców. W 2010 magazyn „TIME” umieścił go na liście stu najbardziej wpływowych ludzi na świecie. W 2016 roku platforma Netflix opublikowała cztery odcinki programu dokumentalnego na podstawie książki Magia gotowania. Naturalna historia transformacji.
Twoja droga do harmonijnego życia i zdrowego odżywiania! W poradniku Odżywianie według jogi dr Melissa Grabau ukazuje, że celem jedzenia jest odżywianie zarówno ciała, jak i duszy. Powszechnie wiadomo, że spożywanie świeżych warzyw i owoców jest zbawienne dla organizmu, a mimo to wykorzystanie tej wiedzy do wprowadzenia istotnych zmian w codziennej diecie wciąż sprawia trudności. Rozwiązaniem jest joga oferująca praktyki otwartego umysłu oraz medytacja pozwalająca docenić witalność i zdrowie. W tej książce znajdziesz proste ćwiczenia i porady, dzięki którym zmienisz obecne nawyki związane z dbaniem o siebie w zdrowsze i bardziej zrównoważone dla dobra ciała, umysłu i duszy. Są one kluczem do wewnętrznej metamorfozy, nowego podejścia do jedzenia i lepszego samopoczucia. Autorka dzieli się również inspirującymi opowieściami i lekcjami pomocnymi dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i żyć pełnią życia.
Wszystko, co chcesz wiedzieć ekologicznym stylu życia! Czy masz czasami wrażenie, że wokół ciebie panuje wieczny bałagan i część przedmiotów, które cię otaczają, są zbędne? Czy znasz to poczucie winy, gdy po rodzinnym obiedzie zostaje mnóstwo resztek, które lądują w koszu? Styl życia Zero Waste to praktyczny poradnik, który podpowie, co zrobić, aby żyć oszczędniej, produkować mniej odpadów, nie tracąc na wygodzie i zyskując przy tym więcej czasu na cieszenie się życiem! Amy Korst, która ekologiczny styl życia opanowała do perfekcji, radzi, jak ograniczyć produkcję śmieci w każdym pomieszczeniu w domu, pracy, samochodzie, a także w podróży. Dzięki tej książce dowiesz się: Jak krok po kroku wprowadzać zmiany w swoim otoczeniu, aby wyrobić w sobie nowe, zdrowsze nawyki; Jak być świadomym konsumentem i na co zwracać uwagę w trakcie zakupów; Jak zaprowadzić porządek w swoim domu; W jaki sposób żyć ekologicznie, nie wydając fortuny, a wręcz oszczędzając pieniądze. ` Poznaj sposoby na ponowne wykorzystanie odpadów i ograniczenie śmieci w swoim domu, dzięki którym będziesz żyć oszczędniej i zaczniesz skutecznie dbać o planetę!
Przełomowa książka, która pomoże ci pozbyć się dolegliwości trawiennych i poczuć ulgę Oto druga publikacja z serii Leczenie odżywianiem dietetyczki oraz specjalistki od spraw żywienia Kimberly Tessmer. Zawiera ona wachlarz bezcennych informacji niezbędnych, by zachować równowagę mikrobiologiczną w jelitach i ustrzec się przed niebezpiecznymi chorobami, między innymi: otyłością, alergią, astmą, zapaleniem stawów, chorobami autoimmunologicznymi, nowotworem jelita grubego czy cukrzycą. Jeśli szukasz publikacji, która pomoże ci się uporać ze wzdęciami, z gazami, biegunką, nudnościami, zatwardzeniem, bólem brzucha i skurczami żołądka, koniecznie zajrzyj do „Zdrowych jelit”. Masz przed sobą kopalnię fenomenalnych wskazówek, jak pozbyć się dolegliwości żołądkowych i innych symptomów wskazujących na zaburzenia pracy jelit. Dzięki tej lekturze: poznasz najnowsze doniesienia medyczne dotyczące pracy jelit, a także uproszczone omówienie różnych zaburzeń pokarmowych dla lepszego ich zrozumienia; uzyskasz przydatne porady dotyczące wprowadzenia zmian w stylu odżywiania, potrzebnych do wyeliminowania problemów jelitowych i utrzymania układu pokarmowego w zdrowiu; zdobędziesz kluczowe informacje o suplementach diety, które mogą pomóc w osiągnięciu optymalnego zdrowia jelit; przetestujesz łatwe do planowania przepisy na posiłki, dzięki którym poczujesz się lepiej. ` Odkryj najprostszy i najskuteczniejszy sposób na walkę z dolegliwościami żołądkowymi! __ Rzetelne porady dietetyczne od doświadczonego dietetyka. Książka pani Tessmer, pełna praktycznych porad dla utrzymania jelit w optymalnym zdrowiu, jest wspaniałym poradnikiem dla każdego – zarówno z problemami trawiennymi, jak i bez – kto jest zainteresowany zdrowym odżywianiem. – Colleen D. Webbs To bogactwo informacji, dzięki którym możemy poprawić zdrowie jelit, przedstawionych w przystępny i zrozumiały sposób. Listy produktów spożywczych opracowane przez Kimberly oraz porady autorki są praktyczne i łatwe do wprowadzenia w życie, natomiast jej smakowite ciekawostki pomagają utrwalić wiedzę. Ta książka to niezbędnik dla każdego, komu doskwierają problemy jelitowe lub chce utrzymać jelita w dobrej kondycji. – Lisa Davis __ Kimberly Tessmer – dietetyczka, autorka poradników, kochająca żona i matka. Od 1992 specjalizuje się w różnych dziedzinach żywienia i jedzenia. Aktywnie działa w zawodzie, oferując rzetelne konsultacje dietetyczne.
1 2 3 4
z 4
skocz do z 4