Menu

Zielone wydawnictwo

Zielone wydawnictwo
Pierwsze wydanie ukazało się w 1990r. Książka opisuje medyczny, alchemiczny i duchowy rozwój tej sztuki. Pokazuje, jak używać właściwych esencji roślinnych w trosce o urodę, do oczyszczania, w celach terapeutycznych, a także do masażu, kąpieli aromatycznych i rytuałów. Wyjaśnia budowę układu węchowego i jego wpływ na nasze nastroje, emocje i seksualność. Opisuje biochemię olejków eterycznych oraz ich oddziaływanie na poziomie fizycznym, energetycznym, emocjonalnym i duchowym.Omawia różne metody ich ekstrakcji oraz sposoby łączenia.Książka zawiera:    opis ponad 70 olejków eterycznych, sklasyfikowanych według rodzin botanicznych, z omówieniem ich działania oraz właściwości,    receptury na najpowszechniejsze dolegliwości, takie jak zaburzenia trawienne i krążeniowe, bóle głowy, bezsenność, problemy menstruacyjne i seksualne,    bardzo obszerne tabele podsumowujące właściwości, wskazania i zastosowanie terapeutyczne olejków, aby ułatwić korzystanie z książki i zapewnić skondensowane,    użyteczne informacje.To najbardziej wszechstronny i praktyczny przewodnik po historii, nauce i sztucearomaterapii, użyteczny zarówno dla początkujących, jak i praktykujących aromaterapeutów.
Macierzyństwo to szczególne doświadcznie wymagające odpowiedzialności, dlatego wiele przyszłych matek zastanawia się, jak najlepiej przeżyć ten wyjątkowy okres, i poszukuje sprawdzonych porad. ajurweda - starożytna nauka ucząca, jak żyć w harmonii, i stawiając nacisk na profilaktykę zdrowotną - pomaga w przygotowaniu się do tego tak ważnego w zyciu każdej kobiwty wydarzenia, pozwala zorientować się, co jest zgodne z jej naturą, zdrowe oraz bezpieczne dla mamy i maluszka.
Książka Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę wprowadzi Cię w świat ajurwedy starożytnej medycyny indyjskiej. Prakriti to unikalne połączenie subtelnych energii, które w momencie narodzin określają budowę naszego ciała, nasz temperament, preferencje. Oznacza ono najgłębszą wewnętrzną naturę każdego człowieka.
Ajurweda i umysł to unikalna publikacja, która zgłębia psychologiczne aspekty ajurwedy. Opisuje sposoby leczenia umysłu na wszystkich poziomach, od podświadomości po nadświadomość, uwzględniając także rolę diety, wrażeń zmysłowych, mantr, medytacji, jogi i wielu innych metod, dzięki którym możemy cieszyć się zdrowiem.W niniejszej książce dr Frawley dzięki swojej błyskotliwości rzuca światło na praktyczne zastosowanie ajurwedy i jogi w odniesieniu do umysłu. Dzięki przejrzystemu objaśnieniu zasad wedyjskich dotyczących świadomości i jej sposobów przejawiania się, zyskujemy wgląd w tę prostą, a mimo to głęboką metodę leczenia psychiki i emocji. Niniejsza książka przypomina, że umysł jest subtelnym narządem, którego zdrowie zależy od tego, czy potrafi w zdrowy sposób trawić wrażenia i doznania. Jeśli nagromadziliśmy emocjonalne rany, frustracje, rozczarowania lub błędne przekonania, usunięcie ich ze sfery emocjonalnej i mentalnej jest niezbędne, by cieszyć się prawdziwą wolnością emocjonalną i duchową.Książka Ajurweda i umysł jasno i z wyczuciem opisuje, jak osiągnąć zdrowie ciała, umysłu i ducha. Niniejsza książka to brama do nowej psychologii energii, zapewniającej nam praktyczne narzędzia służące integracji wielu sfer życia. Dr Frawley dołożył kolejne ważne dzieło do listy swoich licznych, wnikliwych książek poświęconych ajurwedzie i naukom wedyjskim.
Dieta i odchudzanie zgodne z ajurwedą. Program sattwiczny. Scott Gerson Książka przedstawia sprawdzoną, prostą i udokumentowaną medycznie metodę redukcji wagi i zapobiegania ponownemu tyciu. Podejście ajurwedyjskie w przeciwieństwie do niezliczonych kontrowersyjnych i potencjalnie szkodliwych metod odchudzania jest całkowicie bezpieczne i holistyczne. Postrzegając ciało przez pryzmat wzorca inteligencji unikalnego dla każdej osoby, ajurweda umożliwia przywrócenie naturalnego stanu równowagi fizycznej. Stosowanie zasad ajurwedy stanowi nie tylko skuteczną metodę utraty wagi, ale ponadto wzmacnia odporność, zapobiega chorobom i poprawia samopoczucie. Dr Gerson oferuje niezwykle praktyczną i wnikliwą książkę, która posłuży wszystkim czytelnikom zainteresowanym zdrowiem i kontrolą wagi. Znajdziesz tu: czterdzieści prostych metod, by uzyskać kontrolę nad swoją wagą sattwiczną skalę sytości - prostą metodę sprawdzania swoich potrzeb żywieniowych zalecenia dotyczące suplementacji ziołami, dostosowane do twojej indywidualnej konstytucji ćwiczenie uważności - prostą technikę pomagającą zrozumieć, co mówi ci twoje ciało zrozumiałe omówienie biochemicznych podstaw stosowania ajurwedy To praktyczne i dobrze udokumentowane kompendium, dzięki któremu możemy zaradzić najważniejszym problemom zdrowotnym. Dr David Frawley Dr Scott Gerson jest jednym z czołowych amerykańskich specjalistów medycyny komplementarnej, łączących ją z medycyną konwencjonalną. Specjalizuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Ukończył studia medyczne na Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku. Pracował jako lekarz w klinice New York University Medical Center, szpitalu Bellevue, oraz szpitalu New York Downtown Hospital. Obecnie prowadzi wykłady z medycyny alternatywnej na uniwersytecie Mount Sinai oraz w Columbia Presbyterian College For Physicians and Surgeons. Otrzymał formalne wykształcenie z zakresu medycyny ajurwedyjskiej na Ayurvedic College w Trivandrum, w Indiach, zaś studia doktoranckie odbył na prestiżowym uniwersytecie Benaras Hindu University w Varanasi, w Indiach. Stopień naukowy z zakresu medycyny ajurwedyjskiej zdobył w Institute of Indian Medicine, w Pune.
Ajurweda medycyną natury to podręcznik wykorzystywany na dwuletnich kursach medycyny ajurwedyjskiej na uniwersytetach w Indiach i Europie. Jest lekturą obowiązkową na podyplomowych studiach ajurwedy dla lekarzy medycyny zachodniej.Książka zawiera pełen opis wszystkich aspektów ajurwedy, począwszy od diety i ziół, a skończywszy na jodze i medytacji. Odpowiada na pytanie, czym jest zdrowie i choroba w ujęciu ajurwedyjskim. Objaśnia sposoby diagnozowania i leczenia oraz omawia poszczególne receptury i zabiegi kliniczne, które zapewniają zdrowie i witalność. Wyjaśnia kluczowe zasady dotyczące odpowiedniego odżywiania, aktywności fizycznej, sfery seksualnej oraz procesu odmładzania i stosowania afrodyzjaków. Opisuje szczegółowe zalecenia wynikające z rytmu dnia, pór roku oraz warunków klimatycznych, mające korzystny wpływ na jakość naszego życia. Podaje szczegółową charakterystykę ziołolecznictwa ajurwedyjskiego oraz zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania.Cennym dodatkiem jest słownik terminów sanskryckich oraz słownik ziół i leków ze szczegółowych opisem ich działania. Autorzy opracowali również tabele zalecanych i niezalecanych produktów żywnościowych dla poszczególnych konstytucji. Publikacja spełni oczekiwania wszystkich, którzy szukają rzetelnej wiedzy na temat starożytnej medycyny hinduskiej i chcą ją dogłębnie poznać i zrozumieć.
Książka adresowana jest do każdego, kto w mądry sposób chce dbać o siebie.Osoby zainteresowane zabiegami upiększającymi lub przeprowadzające takie zabiegi mogą same skorzystać z ajurwedyjskich receptur bądź zaoferować je swoim klientom. Ajurweda, uważana za "matkę wszelkiej medycyny", naucza, że zdrowie i piękno to efekt utrzymywania równowagi pomiędzy trzema energiami znanymi jako Vata, Pitta i Kapha. Ich indywidualne połączenie tworzy niepowtarzalną równowagę w każdym z nas. Odpowiednia, codzienna troska o siebie pomoże nam w jej utrzymaniu i wydobędzie ukryte w nas piękno.Niniejsza książka zawiera szczegółowe informacje o tym, jak poradzić sobie z wieloma aspektami współczesnego życia, aby zachować równowagę.
Ajurweda to holistyczny system leczniczy, który naucza, że zdrowie to efekt utrzymania równowagi pomiędzy trzema energiami zwanymi wata, pitta i kapha. Właściwe odżywianie dopasowane do naszej konstytucji odgrywa w tym kluczową rolę.Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje. Uczy, jak zastąpić nabiał stosowany w tradycyjnej ajurwedzie równie wartościowymi odpowiednikami wegańskimi.Jeśli pragniesz unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i jednocześnie zaczynasz swoją przygodę z ajurwedą, tę książkę musisz mieć w biblioteczce!O autorce:Talya Lutzker – jest certyfikowanym praktykiem ajurwedy, dyplomowaną masażystką, nauczycielką jogi, profesjonalną kuchmistrzynią oraz założycielką Talya’s Kitchen – firmy cateringowej dostarczającej organiczne dania.Talya uzyskała licencjat z ochrony środowiska na University of California w Santa Barbara. Wiedzę praktyczną zdobywała u DeAnny Batdorff, założycielki dhyana Center of Health Sciences. Od 2003 specjalizuje się w ajurwedzie, oferując indywidualne konsultacje, wykonując masaże ajurwedyjskie  oraz zabiegi pańca karmy. Talya prowadzi również zajęcia z jogi. Jej pasją jest kuchnia ajurwedyjska, którą realizuje gotując i prowadząc firmę cateringową.
Ta szczególna pozycja to kompletny podręcznik medycyny ajurwedyjskiej w praktyce. Prezentuje czytelnikowi mądrość ajurwedy dostosowaną do współczesnych potrzeb.Książka opisuje ajurwedyjskie metody leczenia ponad osiemdziesięciu powszechnie występujących chorób. Omawia szeroki zakres terapii, w tym zagadnienia takie jak konstytucja, dieta, właściwy styl życia, ziołolecznictwo oraz specjalistyczne metody uśmierzania dolegliwości i regeneracji organizmu, do których należą masaże, pańća karma, stosowanie olejków i kamieni szlachetnych. Autor podkreśla wagę duchowego wymiaru życia, medytacji, stosowania mantr dla zachowania zdrowia. Przedstawia zasady zdrowego stylu życia dla poszczególnych konstytucji, uwzględniając nie tylko leczenie chorób, ale przede wszystkim profilaktykę. Kładzie nacisk na metody, które można stosować w domu.Terapie ajurwedyjskie to raczej praktyczny poradnik niż teoretyczne opracowanie. To doskonała lektura zarówno dla szerokiego kręgu czytelników, jak i osób zawodowo parających się ajurwedą.Michael Tierra, autor książek The Way of Herbs, The Natural RemedyBible
W jodze mięśnie muszą być zarówno silne, jak i elastyczne. W poszczególnych pozycjach prowadzą kości, podtrzymują stawy, chronią nerwy, utrzymują lub unoszą części ciała Krótko mówiąc pełnią bardzo ważne i różnorodne funkcje.Właściwie praktykowana joga pomaga stopniowo poznawać i rozwijać potencjał ukryty w mięśniach, a książka Anatomia jogi przybliża i opisuje funkcje, jakie pełni muskulatura w asanach jogi. Na kartach tematycznych na przykładach analizowane są różne sytuacje angażujące jeden lub wiele partii mięśni w wybranych pozycjach, by rozróżnić i poznać ich rolę.Pogłębiona wiedza oraz zrozumienie umożliwiają lepszą praktykę jogi, wzbudzenie świadomości własnego ciała oraz pełniejsze doświadczanie go.
Leksykon naturalnych surowców leczniczych to zbiór haseł dotyczących podstawowych surowców leczniczych pochodzenia naturalnego, stosowanych w medycynie konwencjonalnej, ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej, powstały w wyniku 25 lat pracy badawczej, zawierający zarówno surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, jak i mineralnego.To pierwsza tego typu publikacja, która w oparciu o opracowania urzędowe i naukowe przedstawia informacje o danym surowcu z punktu widzenia medycyny Zachodu (MZ), ajurwedy (AY) i tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM) najważniejszych systemów medycznych świata.Konstrukcja każdego hasła pozwala w sposób łatwy i przejrzysty porównywać właściwości surowców leczniczych w celu wyboru najwłaściwszych do terapii konkretnego schorzenia. Informacje dotyczące wykorzystania danego surowca w lecznictwie podano w taki sposób, aby jego właściwości, działanie, wskazania czy przeciwwskazania do stosowania, interakcje, w które może wchodzić oraz sposób dawkowania sąsiadowały ze sobą, zawsze w kolejności: MZ, AY, TCM.Leksykon wzbogacono o:słownik wybranych terminów medycznych i filozoficznych z zakresu ajurwedy i TCM,rozdział Zastosowania terapeutyczne surowców naturalnych w wybranych jednostkach chorobowych i objawach usystematyzowany według układów (np. pokarmowy, oddechowy, krwionośny) lub specjalizacji (choroby kobiece, choroby mężczyzn),rozdział Przygotowanie preparatów leczniczych z surowców naturalnych w warunkach domowych, czyli propozycje i jednocześnie instrukcje praktycznego postępowania z preparatami,bardzo bogaty indeks, zapewniający łatwe wyszukiwanie.Leksykon przeznaczony jest zarówno do specjalistów w danej dziedzinie: lekarzy, farmaceutów, studentów kierunków medycznych oraz producentów i pracowników branży zielarskiej, kosmetycznej, suplementów diety czy spożywczej, jak i do samych pacjentów, zainteresowanych profilaktyką i leczeniem chorób.Leksykon naturalnych surowców leczniczych to zbiór haseł dotyczących podstawowych surowców leczniczych pochodzenia naturalnego, stosowanych w medycynie konwencjonalnej, ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej, powstały w wyniku 25 lat pracy badawczej, zawierający zarówno surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, jak i mineralnego.To pierwsza tego typu publikacja, która w oparciu o opracowania urzędowe i naukowe przedstawia informacje o danym surowcu z punktu widzenia medycyny Zachodu (MZ), ajurwedy (AY) i tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM) najważniejszych systemów medycznych świata.Konstrukcja każdego hasła pozwala w sposób łatwy i przejrzysty porównywać właściwości surowców leczniczych w celu wyboru najwłaściwszych do terapii konkretnego schorzenia. Informacje dotyczące wykorzystania danego surowca w lecznictwie podano w taki sposób, aby jego właściwości, działanie, wskazania czy przeciwwskazania do stosowania, interakcje, w które może wchodzić oraz sposób dawkowania sąsiadowały ze sobą, zawsze w kolejności: MZ, AY, TCM.
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia - Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samo-leczenia.
Książka zawiera opis i klasyfikację ponad 250 ziół wykorzystywanych w ajurwedzie, wybranych ziół zachodnich oraz najważniejszych ziół orientalnych zarówno indyjskich, jak i chińskich. Po raz pierwszy opisano tu często stosowane zioła zachodnie z perspektywy ajurwedyjskiej.Przy charakterystyce ziół uwzględniono nie tylko ich zastosowanie i właściwości lecznicze ale również wpływ na psychikę oraz duchowe aspekty uzdrawiania.Joga ziół stanowi bardzo cenny i wyjątkowy wkład w sferę medycyny naturalnej i ziołolecznictwa oraz sprawia, że medycyna ajurwedyjska nabiera praktycznego wymiaru dla ludzi Zachodu. Każdy, kto interesuje się ziołami, powinien starannie przestudiować tę książkę, niezależnie, od tego czy skłania się ku zielarstwu zachodniemu, tradycyjnemu ziołolecznictwu chińskiemu, czy też medycynie ajurwedyjskiej.Publikacja jest owocem współpracy człowieka Wschodu, mającego głęboką wiedzę o Zachodzie oraz człowieka Zachodu, dysponującego ogromną wiedzą na temat Wschodu.
Podręcznik dla uczniów, nauczycieli i praktykujących hatha jogę łączący współczesne rozumienie anatomii i fizjologii z wiedzą i doświadczeniem joginów.David Coulter łączy punkty widzenia oddanego jogina oraz byłego profesora anatomii i badacza na dwóch liczących się amerykańskich uczelniach medycznych. Wyznaczył on sobie ambitny cel połączenia współczesnego naukowego rozumienia anatomii i fizjologii ze starożytną praktyką hathajogi. Rezultatem tego oczywistego dzieła miłości jest książka, która przedstawia hathajogę za pomocą naukowego języka, jednocześnie honorując jej tradycje.()Pożyteczna zarówno jako podręcznik jak i jako publikacja Anatomia Hatha Jogi jest książką, którą wszyscy poważni nauczyciele i praktykujący zechcą mieć na swojej półce. Będzie również użyteczna dla sympatyzujących z jogą lekarzy a jest nas coraz więcej jak też dla fizykoterapeutów i innych specjalistów.Dr med. Timothy McCallDr H. D. Coulter przedstawia w swej książce kompendium akademickiej wiedzy wspierającej psychosomatyczne ćwiczenia znane już Hindusom kilka tysięcy lat. Należy zaznaczyć, że przedstawiona przez Autora wiedza nie jest związana z jednostkową szkołą jogi podporządkowaną jednemu mistrzowi, a stanowi uzupełnienie tradycyjnej wiedzy subkontynentu indyjskiego przez współczesną wiedzę nauk medycznych i kultury fizycznej.Bez wątpienia dzieło dr H. D. Coultera Anatomia Hatha Jogi ze względu na zawarte treści merytoryczne, godne jest polecenia wstępującym na ścieżkę jogi jak i zaawansowanym na niej sadhakom, stanowiąc jednocześnie podręcznik akademicki z wyżej wymienionych zagadnień.Prof. AWF dr hab. Janusz Szopa
Kompleksowy podręcznik do Ashtanga Vinyasa Yogi, który powinien mieć w swojej biblioteczce każdy jogin i pasjonat jogi, a w szczególności praktykujący zgodnie z tym podejściem.Książka służy jako przewodnik po praktyce asztangajogi. W pierwszej części wprowadza czytelnika w filozofię jogi. Oferuje mnóstwo praktycznych porad ułatwiających codzienną praktykę, dotyczących m.in. prawidłowego oddychania, właściwego przygotowania się do praktyki, kluczowych pozycji, sposobu wejścia do trudniejszych asan, opisu bandh, driszti oraz idei vinjasy.W drugiej części autor przedstawia serie asan wraz z vinjasami w asztangajodze. W prosty i przejrzysty sposób prezentuje nie tylko popularne pierwsze dwie serie ale również bardziej zaawansowane pozycje, umieszcza zdjęcia serii asan, a następnie powtarza sekwencje wraz z vinjasami.
Publikacja stanowi unikalny ilustrowany podręcznik ajurwedy i aromaterapii, zawierający szczegółowy opis właściwości ponad 100 olejków eterycznych.Książka jest owocem dwudziestopięcioletniego doświadczenia autorów w stosowaniu aromaterapii i ajurwedy w celach leczniczych.Przedstawia w jasny i praktyczny sposób obie te dziedziny. Uczy, jak rozpoznać swój typ metaboliczny i jak stosować właściwe olejki eteryczne, by go zrównoważyć. Czytelnik znajdzie tu kwestionariusz służący do samodzielnej diagnozy i określenia swojego typu metabolicznego, opis olejków eterycznych oraz ich zastosowania oraz receptury na powszechne dolegliwości.
Joga i ajurweda są wzajemnie uzupełniającymi się dziedzinami wiedzy o wspólnych korzeniach, które pozwalają osiągnąć pełne zdrowie, witalność i harmonię. Książka Joga i ajurweda Davida Frawleya prezentuje duchowy wymiar praktyki jogicznej, której dopełnieniem jest medycyna ajurwedyjska.Autor opisuje zarówno techniki pracy z ciałem, umysłem, oddechem, czakrami, zasady medytacji, jak i zalecenia dotyczące właściwej diety i ziół.Niewątpliwą zaletą książki jest fakt, iż jako jedna z nielicznych omawia łącznie jogę i ajurwedę oraz korzyści płynące ze stosowania się do ich zasad. Książka jest bezcennym źródłem informacji dla osób praktykujących jogę, zainteresowanych rozwojem duchowym oraz zachowaniem zdrowia i sprawności fizycznej na długie lata.O autorzeDr David Frawley jest jednym z najbardziej cenionych zachodnich ekspertów od ajurwedy oraz popularnym nauczycielem jogi w Ameryce. Jest dyrektorem Amerykańskiego Instytutu Studiów Wedyjskich, a także prezesem Amerykańskiej Rady Astrologii Wedyjskiej.
Ta książka to prawdziwe kompendium zarówno dla osób, które dopiero zaczynają interesować się tematem, jak i dla tych, które mają już w nim spore rozeznanie. Pierwsza połowa książki to porcja solidnej akademickiej wiedzy. Autor zaczyna od wprowadzenia dotyczącego pochodzenia Ajurwedy, cytując fragmenty starożytnych tekstów wedyjskich, a następnie szczegółowo opisuje wszystkie jej podstawy.Dowiadujemy się więc, że Ajurweda zajmuje się leczeniem człowieka na trzech wymiarach życia: cielesnym, psychicznym i duchowym, ponieważ wszystkie te trzy elementy są ze sobą silnie powiązane i wzajemnie decydują o zdrowiu człowieka. Metaforycznie rzecz ujmując, ciało jest rydwanem, umysł woźnicą, a świadomość podróżnikiem. Aby czytelnik mógł lepiej zrozumieć wszystkie procesy biologiczne i energetyczne zachodzące w człowieku, to autor szczegółowo przedstawia wszystkie elementy tej struktury.Poznajemy strukturę ciała: trzy dosze filary energii biologicznej (vata, pitta, kapha), których zaburzenie wywołuje chorobę; siedem dhatu podstawowych tkanek ciała, esencję życiową, tkanki drugorzędne i mala zbędne produkty przemiany materii, których zaburzone wydalanie z organizmu również powoduje chorobę. Odpowiedzialny za rozkład toksycznych substancji jest Agni ogień trawienny i metaboliczny.Kolejno autor opisuje sattwiczną, radżasową i tamasową naturę umysłu, który jest łącznikiem pomiędzy świadomością, a narządami zmysłów. A następnie przedstawia czym jest według Ajurwedy dusza Atma niezniszczalna świadomość, która nie umiera wraz ciałem. Potem dowiadujemy się, że człowiek posiada pięć powłok ciała, a każda z nich ma znaczenie dla zdrowia, i o każdą z nich należy szczególnie dbać. Powłoka fizyczna wymaga odpowiedniej diety; dla powłoki życiowej najlepsze są praktyki oddechowe; dla instynktowej joga; dla intelektualnej medytacja, a dla powłoki emocjonalnej zaleca się dobre nawyki codzienne.W dalszej części książki poznajemy naturę leczniczych pokarmów i substancji mineralnych, tych związanych z glebą, pochodzących z roślin i tych pochodzących od zwierząt. Poznajemy też charakterystykę smaków i ich wpływ na dosze oraz działanie energetyczne pokarmów. Następnie poznajemy trzy filary zdrowego życia, jakimi są: dieta, sen i wstrzemięźliwość, oraz podstawowe zasady jak o nie dbać, zgodnie posiadaną z konstytucją ciała, która to określa odpowiednią dietę, styl życia i podatność na choroby.Tak jak wspominałam wcześniej książka ta jest naprawdę kompletnym, akademickim wręcz, podręcznikiem dla ludzi głodnych wiedzy a ajurwedzie, ale nie tylko. Jeśli kogoś nie interesują te wszystkie szczegóły, a tylko chce wiedzieć jak żyć zdrowo, to może przejść bezpośrednio do drugiej części książki i zapoznać się z kolejnymi rozdziałami zawierającymi konkretne zalecenia dotyczące zdrowego trybu życia, zgodnego z konstytucją ciała, rytmem dnia i porami roku.W dalszej części książki znajdziemy m.in. rozdział zawierający opisy zastosowania leków z kuchennej apteki oraz zalecenia dotyczące trybu życia w ciągu dnia i nocy. Zalecenia na dzień obejmują nawyki żywieniowe, metody oczyszczania ciała, masaże, ćwiczenia fizyczne, pielęgnację twarzy, oraz terapię zapachami. Jest też część zaleceń, które mogą wywołać lekki uśmiech, jak np. zakaz kapania się w ubraniu i bez wcześniejszego umycia zębów, albo zakaz samotnych wypraw do dżungli lub rzeźni. Zalecenia na noc dotyczą jakości snu i aktywności seksualnej.Część osób może też zainteresować rozdział dotyczący przyczyn i leczenia otyłości oraz niedowagi. A wszystkich na pewno zainteresuje ogólny rozdział dotyczący zasad spożywania pokarmów i płynów, czyli charakterystykę poszczególnych pokarmów oraz zasady ich łączenia i ich wpływ na poszczególne dosze (filary energii biologicznej). Rozdział ten zawiera też zasady co do ilości i czasu spożywania pokarmów, oraz stanu umysłu podczas ich przygotowania i spożywania.
Masaż ajurwedyjski to najstarsza ze wszystkich technik łagodzenia bólu, regenerowania tkanek i wspomagania leczenia wielu zaburzeń wewnętrznych. Pomaga przywrócić zdrowie i siłę, wzmacnia kondycję całego naszego organizmu. Ajurweda przywiązuje olbrzymią wagę do masażu ze względu na jego zdolność do harmonizowania ciała.Ajurweda to starohinduski system medyczny sprzyjający długowieczności, dobremu zdrowiu i naturalnemu pięknu. Doskonale wpasowuje się w nowoczesne koncepcje leczenia, które oceniają kondycję człowieka z szerszej perspektywy z uwzględnieniem czynników fizycznych, emocjonalnych i duchowych.Ajurweda ma swoje korzenie w starożytności, opiera się na uniwersalnych zasadach i jest żywą, rozwijającą się dziedziną wiedzy – równie użyteczną dziś, jak wieki temu. Każdy, kto chciałby zaznać dobrodziejstw masażu ajurwedyjskiego znajdzie w tej książce ciekawe porady, a doświadczony masażysta wiele cennych wskazówek, które może zastosować w praktyce.
Książka Ajurweda dla kobiet sprzeciwia się poglądowi, że poczucie dyskomfortu, ból i huśtawka nastrojów są naturalną częścią kobiecego życia. Przeznaczona jest dla wszystkich kobiet, które troszczą się o stan swojego zdrowia i chcą go aktywnie kształtować.Częścią ajurwedy, starohinduskiego systemu leczniczego, uznawanego za najstarszy na świecie, jest dział poświęcony zdrowiu kobiety. Ajurweda postrzega zdrowie kobiety jako połączenie nie tylko sfery fizycznej, lecz także emocji, umysłu i ducha.Dzięki odpowiednim technikom ajurwedyjskim, można przywrócić równowagę w organizmie oraz cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem w każdym okresie życia.Dzięki tej publikacji nauczysz się, jakie zmiany możesz wprowadzić w trybie życia i sposobie odżywiania, aby poprawić kondycję całego organizmu. Znajdziesz tu sposoby łagodzenia różnych dolegliwości, od osteoporozy po bóle miesiączkowe, oraz historie konkretnych przypadków. Książka zawiera także obszerny rozdział, w którym szczegółowo opisane są receptury ajurwedyjskie wykorzystujące zioła powszechnie występujące w Europie.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Książka pomaga w zrozumieniu natury ruchu. Prezentuje podstawy anatomii w wymiarze praktycznym wynikające z obserwacji autorki. Służy pogłębieniu zrozumienia konkretnych ruchów i ćwiczeń oraz zwiększeniu świadomości ciała. Skupia się na aparacie lokomotorycznym, który ilustrowany jest ponad tysiącem szczegółowych rysunków wraz z opisami. Pokazuje kości, stawy i mięśnie w relacji do konkretnych ruchów i pozycji. Omawia poszczególne obszary anatomiczne pod względem ich morfologii, wykonywanych ruchów oraz właściwych kości, struktur stawowych i mięśni. „Pozycja ta przyda się wszystkim, którzy mają zawodowo do czynienia z ciałem w ruchu. Dla początkujących będzie cennym wprowadzeniem do dalszych studiów, a dla pozostałych punktem odniesienia” (dr Jacques Samuel, dyrektor Francuskiej Szkoły Ortopedii i Masażu)
Książka jest kontynuacją publikacji "Anatomia ruchu w praktyce. Wprowadzenie do ćwiczeń", wyjaśniającej podstawy anatomiczne ruchu. Bazuje na wiedzy tam zawartej, rozszerzając ją o wymiar praktyczny. Zawiera bogaty zbiór ćwiczeń i ponad osiemset rysunków. Przedstawione w niej sekwencje ruchu i ćwiczenia wybrano ze względu na ich skuteczność i bezpieczeństwo oraz użyteczność anatomiczną. Wyjaśniono je bardzo szczegółowo wraz z licznymi wariantami, tak by można je było zastosować podczas różnych sytuacji treningowych i terapeutycznych. Książka posłuży wszystkim, którzy nauczają jakiejś dyscypliny fizycznej lub trenują i potrzebują wyjaśnień anatomicznych w celu właściwego wyboru ćwiczeń i pogłębienia praktyki.
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samo-leczenia. Dogłębnie omawia ajurwedyjski system żywienia oraz system trzech dosz. Kładzie nacisk na pełną wartość odżywczą potraw, ich właściwości lecznicze oraz okoliczności takie jak pory roku, podróże.Zawiera ponad 250 sprawdzonych, prostych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by wspomóc zachowanie witalności i energii przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucjonalnych od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały.
1 2
z 2
skocz do z 2