Menu

Bożena Żak-Cyran

Przyszłe mamy i kobiety karmiące znajdą w książce sposoby prawidłowego odżywania i dbania o siebie, które zapewnią ich dzieciom siłę i odporność na choroby cywilizacyjne. Autorka podkreśla zalety karmienia dziecka mlekiem matki i opisuje naturalne pokarmy przygotowywane w domu. Książka zawiera przepisy na mleczka zbożowe, kleiki i zupki wzmacniające delikatny układ pokarmowy dziecka do 3. roku życia. Autorka przedstawia również temat alergii i uczuleń pokarmowych u najmłodszych i prawidłowego żywienia dzieci w oparciu o zasady wegetarianizmu. Rodzice, którzy sięgną po tę książkę, dowiedzą się, jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak aby zbudować silny fundament zdrowia na całe ich życie. Książka zawiera wiele cennych rad dla mam, które chcą świadomie, korzystając z naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo produktów spożywczych, zadbać o dobry stan zdrowia swoich dzieci. Chciałabym szczególnie polecić ją przyszłym matkom, zarówno tym w pełni zdrowym, jak i tym, które wg zaleceń lekarza powinny poprawić stan odżywienia swojego organizmu. Zalecenia, które tutaj znajdą, pozwolą im jak najlepiej przygotować się do poczęcia i laktacji. dr n. chem. Urszula Pytasz dietetyk z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki Troska o dziecko powinna się rozpocząć już w momencie jego poczęcia. Niezwykle ważna jest dbałość o prawidłową dietę przyszłej matki. Zdrowe żywienie kobiety ciężarnej, matki karmiącej, a potem noworodka, niemowlęcia i małego dziecka niewątpliwie przyczyniają się do zachowania dobrego stanu zdrowia dziecka także w kolejnych latach jego życia. Książka Bożeny Żak-Cyran to rzetelne źródło wiedzy, które w jasny sposób przedstawia kluczowe elementy zdrowego, naturalnego żywienia matek i ich dzieci. Iwona Gajos lekarz pediatra
Przejmij kontrolę nad własnym zdrowiem! Pomóż swojemu organizmowi pozbyć się toksyn, obciążeń i blokad emocjonalnych i odzyskaj równowagę w organizmie. Aby umożliwić organizmowi funkcjonowanie w pełni jego możliwości, konieczne są zmiany! Książka zawiera propozycje ćwiczeń oraz krótkie przepisy, które pomogą zachować energię życia i dobre samopoczucie. Z książki dowiesz się między innymi, jak: • oczyścić jelita • poprawić funkcjonowanie wątroby • wyostrzyć pamięć i usprawnić mózg • odżywiać się zgodnie z biorytmem • dobrać ćwiczenia i medytacje dla siebie
Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień".
Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie. Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych). W książce znajdziesz informacje o: • Funkcjonowaniu układu odpornościowego • Objawach osłabienia odporności • Wzmacnianiu czynności obronnych organizmu • Skoncentrowanych, naturalnych źródłach minerałów i witamin • Niedoborach pokarmowych i sposobach ich identyfikacji • Przygotowaniu prostych i odżywczych posiłków wzmacniających odporność (ponad 130 przepisów).
Witaj, drogi Czytelniku! Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej. Moja propozycja nie jest jedną z „cudownych" diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie się do zaleceń zawartych w tej niewielkiej książce to przepis na poprawę zdrowia i samopoczucia".- Bożena Żak-Cyran
Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia. Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek.