Menu

Hisashi Kashiwai

Hisashi Kashiwai urodził się w 1952 roku i wychował w Kioto. Z wykształcenia jest stomatologiem, a studia w tym kierunku ukończył w Osace. Po dyplomie wrócił do Kioto, gdzie założył własną praktykę, jednocześnie angażując się w aktywność pisarską i współpracę przy tworzeniu programów telewizyjnych oraz magazynów.

Hisashi Kashiwai – tropiciel smaków

Hisashi Kashiwai zadebiutował w 2013 roku, wydając cykl przewrotnych opowiadań pod tytułem "Kamogawa. Tropiciele smaków”. Dotychczas ukazało się już 5 mikro opowieści z tego uniwersum. Na podstawie 2 części powstał także popularny serial. W Polsce książka „Kamogawa. Tropiciele smaków” pojawi się w październiku 2023.
Czuła historia nietypowego duetu detektywów i nostalgiczna eksplozja japońskich smaków już od pierwszej strony. Wspaniały powrót do restauracji pełnej smaków, zapachów i wspomnień. Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości. Jak smakowało bento z wodorostami, które ojciec przyrządzał synowi do szkoły? Smażony ryż, który przygotowywała mama wziętej modelki? Miska ryżu z tempurą, którym w przeszłości zajadała się gwiazda jednej piosenki? Pyszna lektura, która rozgrzeje serca i żołądki.
Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii. Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy? Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości. Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki? Czuła historia nietypowego duetu detektywów i nostalgiczna eksplozja japońskich smaków już od pierwszej strony.