Pomidor. Przepisy na każdą porę roku Beata Śniechowska Książka
Wydawnictwo: | Znak |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | Pierwsze |
Liczba stron: | 304 |
Format: | 200x254 |
Rok wydania: | 2023 |
Książka Beaty Śniechowskiej "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku"
Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały! Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie. Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta • Michał Rusinek • Tomek Czechowski • Paco Roncero • Izabela Iskierka • Piotr Ciemny • Mati Pichci • Przemysław Klima • Olga Tokarczuk • Hans Neuner • Zizi Hattab • Kuba Karaś • Adrian Bogdan Bęben • Diego Rossi • Anda Rottenberg • James Lowe. Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats Beata Śniechowska – umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania – filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.
Szczegółowe informacje na temat książki Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Wydawnictwo: | Znak |
EAN: | 9788324067671 |
Autor: | Beata Śniechowska |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | Pierwsze |
Liczba stron: | 304 |
Format: | 200x254 |
Rok wydania: | 2023 |
Data premiery: | 2023-10-11 |
Język wydania: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o. Tadeusza Kościuszki 37 30-105 Kraków PL e-mail: [email protected] |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Inne książki z kategorii Diety
Oceny i recenzje książki Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Beata Śniechowska w książce "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" demonstruje niebywałą kreatywność kulinarną, stawiając pomidora w centrum uwagi. Za sprawą tej lektury pomidor odkrywa przed nami swoje różnorodne oblicza - od klasycznych sałatek po wykwintne zupy i zapiekanki.Autorka umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością, proponując świeże i innowacyjne podejście do znanych wszystkim składników. Śniechowska dzieli się z czytelnikami nie tylko przepisami, ale także cennymi poradami oraz ciekawostkami na temat tego czerwonego skarbu. Dzięki niej każdy amator gotowania odkryje, jak wszechstronne zastosowanie może mieć pomidor w kuchni.
Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.Polecam przeczytać tę książkę.
„.. Addio pomidory addio ulubioneSłoneczka zachodzące za mój zimowy stółNadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonejTęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.Polecam, bon apeti
„.. Addio pomidory addio ulubioneSłoneczka zachodzące za mój zimowy stółNadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonejTęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół..."Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.Polecam, bon apeti
Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.Polecam przeczytać tę książkę.
Beata Śniechowska w książce "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" demonstruje niebywałą kreatywność kulinarną, stawiając pomidora w centrum uwagi. Za sprawą tej lektury pomidor odkrywa przed nami swoje różnorodne oblicza - od klasycznych sałatek po wykwintne zupy i zapiekanki.Autorka umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością, proponując świeże i innowacyjne podejście do znanych wszystkim składników. Śniechowska dzieli się z czytelnikami nie tylko przepisami, ale także cennymi poradami oraz ciekawostkami na temat tego czerwonego skarbu. Dzięki niej każdy amator gotowania odkryje, jak wszechstronne zastosowanie może mieć pomidor w kuchni.