Menu

Aleksandra Weksej

Supermodelka Emerson wiedzie na pozór idealne życie, jest jednak zmęczona szukaniem miłości nie tam, gdzie trzeba. Gdy w jej telefonie pojawia się przypomnienie o pakcie małżeńskim, który jako nastolatka zawarła ze swoim przyjacielem Theo, uświadamia sobie szansę na odnowienie jedynego sensownego związku, w jakim kiedykolwiek była. Emerson przekonuje swojego agenta, aby sprawił, żeby zatrudniono ją jako twarz kampanii, przy której Theo ma pracować jako fotograf. Dobra wiadomość jest taka, że sesja zdjęciowa odbędzie się w niezwykle romantycznym regionie Cinque Terre we Włoszech. A zła wiadomość? Możliwe, że Theo wcale nie ucieszy się na jej widok tak bardzo, jak by onasobie tego życzyła… Czy to będzie ostatnia szansa na miłość, czy może ostateczne pożegnanie?
Być może czasem trzeba pojechać w złym kierunku, by znaleźć wszystko, czego się szukało... Kiedy Hannah i jej chłopak Simon wsiadają do pociągu z zaledwie kilkoma sekundami zapasu, są pewni, że zdążą do Amsterdamu na ślub jego siostry. Nie wiedzą jednak, że w środku nocy pociąg ma zostać rozdzielony. A kiedy to następuje, tylko połowa składu kontynuuje trasę do Holandii. Druga połowa – ta, w której znajduje się Hannah – jedzie w zupełnie innym kierunku, do Paryża. Pozostawiona bez bagażu, biletu, telefonu komórkowego i nadziei na dotarcie na wesele na czas, kobieta nie ma innego wyboru, jak tylko spędzić kilka godzin w Paryżu w oczekiwaniu na kolejny pociąg. Jednak gorsze od samotnego utknięcia w obcym mieście jest utknięcie w nim z Léo– przystojnym, ale irytującym Francuzem, który obwinia swoją towarzyszkę niedoli za ten niechciany objazd. Dlaczego więc im dłużej Hannah podziwia wspaniałe widoki i dźwięki Paryża – i im więcej czasu spędza z coraz bardziej intrygującym mężczyzną – tym bardziej zaczyna kwestionować bezpieczne i uporządkowane życie, które zbudowała dla siebie w Londynie?
Książka Catherine Kalengula "Emily w Paryżu" Siedzę w taksówce, a serce bije mi tak mocno, jakby miało zaraz eksplodować. Ja, Emily Cooper, jestem w Paryżu! Wszyscy potrzebujemy w życiu marzeń, a moje właśnie staje się rzeczywistością. Kiedy ktoś marzy tak mocno, to po prostu nie da się go zatrzymać. Paryskie ulice przemykają mi przed oczami, a wraz z nimi zabytki, jedne wspanialsze od drugich. A ja tylko się uśmiecham, uśmiecham i uśmiecham! Mimo to gdzieś w głębi trochę się boję. Tego, że nie poczuję się tu jak u siebie. Tego, że rzeczywistość nie dorówna marzeniom…
Książka Alys Fowler "Sadź, uprawiaj i baw się dobrze" Witaj w niezwykłym świecie roślin! Możesz go poznawać na wiele sposobów, ale najwięcej frajdy sprawi ci eksperymentowanie! Jak samodzielnie wyhodować pędy groszku na drugie śniadanie? Z czego zbudować domek dla rodziny biedronek? Ile godzin trzeba czekać, żeby z pestki awokado wyrosło drzewko? I jakie kwiatki zasiać, żeby przyleciały do nich pszczoły? "Sadź, uprawiaj i baw się dobrze" - książka Fowler 30 pomysłów na kreatywne i inspirujące zabawy z roślinami! Kiedy zaczynamy się troszczyć o przyrodę, świat staje się lepszy!
Książka Thomasa Cirotteau, Jennifer Kerner, Erica Pincasa "Lady Sapiens. Prawdziwa prehistoria kobiet" Kim jest Lady Sapiens? Myśleliśmy, że prehistoryczny mężczyzna biegał z włócznią i polował na mamuty, a kobieta dbała o płomień w jaskini i była zbieraczką. Aż do teraz! Cirotteau, Kerner i Pincas udowadniają, że już w prehistorii kobieta była równa mężczyźnie. Dzięki zaawansowanym technikom badawczym wiemy dzisiaj, jaki tryb życia prowadziła. Zdecydowanie daleko jej było do obfitych kształtów Wenus – miała atletyczną sylwetkę, by móc z powodzeniem polować, zabijać, opiekować się dziećmi i chorymi. Czy można powiedzieć, że podobnie jak współczesna kobieta godziła pracę z macierzyństwem? Matka, konstruktorka, lekarka, łowczyni, szamanka. Kobieta. Dzięki Lady Sapiens przetrwaliśmy i jesteśmy dziś tacy, jacy jesteśmy. Na podstawie książki powstał nagradzany film, który można obejrzeć również w Polsce. „[Autorzy] starają się obalić uproszczony podział ról płciowych, podkreślają postępy w badaniach nad kośćmi, grobami, sztuką i etnografią, często ignorowaną w sferze publicznej”. „The Guardian”
Francois-Regis Gaudry "Italia na talerzu" JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? "Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę! ""Italia na talerzu"" to nie tylko zbiór przepisów, ale także prawdziwy przewodnik po kulinarnym świecie Włoch. Francois-Regis Gaudry, uznany krytyk kulinarny, z pasją prezentuje różnorodność i bogactwo różnych regionów tego kraju. Przygotowana z ogromnym zaangażowaniem i szczegółowością, książka ""Italia na talerzu"" wciągnie Cię w podróż po smakach i zapachach, które tworzą kulinarną duszę Italii. Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o włoskiej kuchni, która jest jednym z najważniejszych elementów kultury tego kraju. Znajdziesz tu nie tylko przepisy na dania, które trzeba znać, ale również anegdoty i fakty z życia najwybitniejszych postaci kuchni włoskiej. Dowiesz się, czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem i dlaczego dodanie śmietany do carbonary jest traktowane jak prawdziwe przestępstwo. Książka ""Italia na talerzu"" to prawdziwa uczta dla wielbicieli włoskich smaków. Przepisy na klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Włoch, opisy najlepszych włoskich produktów, od makaronu, poprzez mięsa, sery, przyprawy, aż po wina, piwa, likiery i kawę, sprawią, że poczujesz się jak prawdziwy Włoch gotujący dla swojej rodziny. Ta książka to 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii - przygotuj dla niej osobną półkę na swojej biblioteczce. Z ""Italia na talerzu"" przeniesiesz się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii, gdzie każdy posiłek to ceremonia, a gotowanie to sztuka.