Smak. Moje życie i jedzenie
Stanley Tucci
Bestseller „New York Timesa” i „The Washington Post”
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią.
Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania.
Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz najróżniejszych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o idealnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu. Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti.
Yotam Ottolenghi
Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu. Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać równie często jak rondla i obieraczki do warzyw.
Stephen Fry
Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa.
Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books”
Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i pięknie napisana.
Kate Mosse
Gatunek ludzki ukształtowała relacja z ogniem i pożywieniem, która w wyjątkowy sposób łączy nas też z nami samymi, naszymi bliskimi i piękną planetą, na której mieszkamy. Smak to wspaniała historia opowiedziana przez wspaniałego człowieka, przywołującego wspomnienia związane z jedzeniem. Jest smakowita, wciągająca, zabawna i skłania do refleksji. Odłożycie ją tylko po to, żeby wykorzystać któryś z przepisów i ugotować coś dobrego.
Heston Blumenthal
Nie da się czytać tej książki bez napadów wilczego głodu!
Nigella Lawson
Pyszna opowieść o apetycie, rodzinie i makaronie. I jeszcze o makaronie. W tych świetnie napisanych wspomnieniach Stanley Tucci, nigdy nie tracąc poczucia smaku, zaprasza nas do stołu i podaje same dobre rzeczy.
Jay Rayner
Opis księgarni
„New York Times” i „The Washington Post” okrzyknęły go bestsellerem - przełomowa książka, która z całkowicie nowej perspektywy pokazuje życie uznanej gwiazdy Hollywood, Stanleya Tucciego. Nim jednak Tucci zasłynął dzięki swoim rolom w filmach i popularnym internetowym tutorialom, kiedy to uczył fanów jak przyrządzić włoski drink negroni, był zwyczajnym chłopcem z amerykańskiej rodziny o włoskich korzeniach. Nierozłącznym elementem jego codzienności były rodzinne kolacje, podczas których odkrywał magię kulinarnego świata.
Teraz Tucci postanowił podzielić się tą magią z czytelnikami. W swojej książce nie tylko odsłania swoje ulubione przepisy, ale przede wszystkim opowiada historie, które kryją się za nimi. Autor przenosi nas w czasie i przestrzeni, snując opowieści o dorastaniu w niewielkim miasteczku w stanie Nowy Jork. Przybliża kulisy kręcenia filmów, które obfitowały w kulinarne sceny, takie jak „Wielkie otwarcie” oraz „Julie i Julia”.
Tucci opisuje także, jak jedzenie stało się narzędziem do wyrażania uczuć – jak zakochał się przy obiedzie i jak gotowanie stało się sposobem na zacieśnianie relacji z liczną rodziną. Książka przypomina o tym, jak ważne jest wspólne gotowanie i spożywanie posiłków.
Każda strona tej książki to prawdziwa uczta dla zmysłów – smakuje tak dobrze, jak najlepsze dania, które przygotowuje autor. „Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania” – mówi o książce sam Tucci. Ta opowieść pełna jest pasji do jedzenia, miłości do rodziny i ciepła domowego ogniska. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć!