Menu

Marzanna Zienkiewicz

Podręcznik omawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania nim w gastronomii oraz przedstawia receptury gastronomiczne wraz z ich historią. Poświęca sporo miejsca na wyjaśnienie kwestii zamówień publicznych w gastronomii zamkniętej i dokładnie opisuje optymalne warunki magazynowania żywności. Pozwala poznać metody zarządzania zakładem gastronomicznym – sposoby naliczania marży, promowania usług gastronomicznych czy sporządzania kalkulacji usług świadczonych przez zakład. Prócz tego w publikacji poruszono zagadnienia związane z obsługą gości i przygotowaniem miejsc świadczenia usług.Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Prezentuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Zamieszczono w nim także wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.
Podręcznik przedstawia najnowsze trendy w usługach gastronomicznych. Pokazuje nowatorskie rozwiązania zarówno pod względem sztuki kulinarnej (kuchnia fusion, kuchnia molekularna), jak i świadczenia usług (bufety i przyjęcia tematyczne, catering przygotowany pod kątem specyfiki firmy). Autorzy przybliżają zagadnienia za pomocą licznych przykładów, dzięki czemu pokazują, jak teoria przekłada się na praktykę.Publikacja omawia również zagadnienie związane z BHP – systemy bezpieczeństwa w zakładach gastronomicznych (HACCP, GMP, GHP), KPS – sposoby radzenia sobie z różnym typem gości, metody łagodzenia konfliktów, sposoby radzenia sobie ze stresem, oraz OMZ – rolę lidera zespołu, specyfikę pracy zespołowej itp.Liczne przykłady, wzory dokumentów, ilustracje i propozycje pracy projektowej sprawiają, że podręcznik nie tylko przygotuje do egzaminu, ale też do pełnego i satysfakcjonującego życia zawodowego.Oprócz słowniczka terminów w trzech językach (polskim, angielskim i niemieckim) publikacja zawiera też słowniczek podstawowych zwrotów, które mogą się przydać w obsłudze gości zagranicznych.
Publikacja "Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02/TG.07. Część 1. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz" to podręcznik, który przygotowuje uczniów szkół ponadpodstawowych do wykonywania tytułowych zawodów. Pozycja jest autorstwa Marzanny Zienkiewicz. Jest zgodna z założeniami kwalifikacji TG.07 (tzn. "Sporządzanie potraw i napojów") i opracowana według podstaw programowej z 2019 roku. W publikacji tej autorka omówiła zagadnienia z zakresów: PDG, KPS, BHP i kwalifikacji HGT.02/TG.07, które dotyczą ogólnego wyposażenia zakładów gastronomicznych. Podręcznik stanowi rzetelnie skonstruowany przewodnik oraz wsparcie podczas przygotowań do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Na początku autorka porusza kwestię zasad BHP, istotnych w wykonywaniu profesji kucharza. Kolejno podejmuje zagadnienia ekonomiczne z uwzględnieniem szczególnych w tej kwestii postanowień prawnych, umowy o pracę, zakładania własnej działalności. Następnie prezentuje elementy wyposażenia konkretnych lokali gastronomicznych. Podejmuje także temat szczególnej roli dobrej kondycji psychicznej oraz kultury osobistej pracownika lokalu gastronomicznego. Język podręcznika jest jasny i klarowny, w pełni zrozumiały przez uczniów branżowych szkół ponadpodstawowych. W publikacji umieszczono wykaz najważniejszych terminów wykorzystywanych w branży gastronomicznej. Przy nazwach obcojęzycznych umieszczono ich poprawną wymowę. Dla lepszego zrozumienia wiedzy teoretycznej autorka umieściła liczne wizualne przykłady. Podręcznik jest dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Przedstawiono tu podstawową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Podręcznik zawiera wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych w językach polskim, angielskim i niemieckim.