Menu

Olejniczak Katarzyna

Jesień i zima to czas infekcji i przeziębień. A potem nadchodzi przesilenie wiosenne i nasz organizm znów jest osłabiony. Jak wzmocnić układ odpornościowy? Jak uniknąć sezonowych chorób? Kluczem do rozwiązania tego problemu może być odpowiednio zbilansowana dieta na odporność. Co to znaczy “dieta na odporność”? Twoja odporność zależy od Twoich codziennych wyborów. To, co wrzucisz do swojego koszyka podczas zakupów, co przygotujesz na obiad i ile posiłków dziennie spożywasz wpływa na funkcjonowanie Twojego organizmu Autorzy wyjaśniają, jak działa nasz układ odpornościowy i jakie pełni funkcję. Pokazują zależność pomiędzy jego funkcjonowaniem, a tym co jemy. Radzą, jakie produkty włączyć do swojej diety aby zminimalizować ryzyko infekcji oraz podpowiadają, jakie składniki nie wpływają korzystnie na odporność. Swoje wywody opierają na badaniach naukowych oraz własnym doświadczeniu w pracy z pacjentami. Nie promują “cudownych” metod na wzmocnienie odporności, ale naturalne sposoby, których skuteczność została udowodniona. Autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na różnorodne dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdziesz również receptury na roślinne specyfiki o działaniu profilaktycznym lub pomocne w walce z infekcją. Czy tylko dieta? Budowanie odporności to nie tylko zdrowe odżywianie. W książce znajdziesz też informacje na temat aktywności fizycznej, wpływu stresu na odporność oraz roli witaminy D. Dowiesz się też jak to jest z tymi suplementami: zażywać czy nie? Dzięki tej książce dowiesz się: jak odporność zmienia się z wiekiem, jak nasz organizm broni się przed infekcjami, czy warto stosować suplementy, jak powinna wyglądać dieta na odporność, co jeść, a czego unikać, o co jeszcze trzeba zadbać, aby wzmocnić układ odpornościowy.
Chcesz pomóc dziecku z nadwagą? Nie działaj na własną rękę – skorzystaj z porad dietetyka! Szacuje się, że problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ma już ok. 25% polskiej populacji, w tym również co piąte dziecko. Kiedy dotyczy to nas samych, łatwiej jest zrozumieć zagrożenie i znaleźć w sobie motywację do zmian. Co jednak zrobić, kiedy nadwagę ma nasze dziecko? Jak pomóc mu wrócić do prawidłowej wagi, nie wywierając niepotrzebnego stresu i nie odbierając radości z jedzenia? Dzięki tej książce zdobędziesz wiedzę, którą powinien dziś posiadać każdy rodzic: Skąd bierze się nadwaga u dzieci? Jak jej zapobiegać? Jakie mogą być konsekwencje otyłości w późniejszym życiu dziecka? Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe i jak ich uniknąć? Jak stworzyć jadłospis, który będzie zdrowy, smaczny i zbilansowany? To od twoich wyborów zależy zdrowie twojego dziecka! Od-wagi!
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia. Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.