Jesień i zima to czas infekcji i przeziębień. A potem nadchodzi przesilenie wiosenne i nasz organizm znów jest osłabiony. Jak wzmocnić układ odpornościowy? Jak uniknąć sezonowych chorób? Kluczem do rozwiązania tego problemu może być odpowiednio zbilansowana dieta na odporność.
Co to znaczy “dieta na odporność”?
Twoja odporność zależy od Twoich codziennych wyborów. To, co wrzucisz do swojego koszyka podczas zakupów, co przygotujesz na obiad i ile posiłków dziennie spożywasz wpływa na funkcjonowanie Twojego organizmu
Autorzy wyjaśniają, jak działa nasz układ odpornościowy i jakie pełni funkcję. Pokazują zależność pomiędzy jego funkcjonowaniem, a tym co jemy. Radzą, jakie produkty włączyć do swojej diety aby zminimalizować ryzyko infekcji oraz podpowiadają, jakie składniki nie wpływają korzystnie na odporność. Swoje wywody opierają na badaniach naukowych oraz własnym doświadczeniu w pracy z pacjentami. Nie promują “cudownych” metod na wzmocnienie odporności, ale naturalne sposoby, których skuteczność została udowodniona.
Autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na różnorodne dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdziesz również receptury na roślinne specyfiki o działaniu profilaktycznym lub pomocne w walce z infekcją.
Czy tylko dieta?
Budowanie odporności to nie tylko zdrowe odżywianie. W książce znajdziesz też informacje na temat aktywności fizycznej, wpływu stresu na odporność oraz roli witaminy D. Dowiesz się też jak to jest z tymi suplementami: zażywać czy nie?
Dzięki tej książce dowiesz się:
jak odporność zmienia się z wiekiem,
jak nasz organizm broni się przed infekcjami,
czy warto stosować suplementy,
jak powinna wyglądać dieta na odporność,
co jeść, a czego unikać,
o co jeszcze trzeba zadbać, aby wzmocnić układ odpornościowy.