Ta książka wspaniale łączy tradycję z nowoczesnością. Fajne jest to, że każda receptura wykorzystuje ogólnodostępne składniki, a przepisy opatrzone są pięknymi zdjęciami. To zbiór najlepszych pomysłów na słodkości. Polecam go wszystkim, którzy chcą mieć pewność, że wybrany przepis się sprawdzi. Z tą publikacją wszystko się uda i będzie wyśmienicie smakowało!
Kinga Paruzel
Zapach świeżo upieczonego domowego ciasta niesie najlepsze skojarzenia: z ciepłem, bezpieczeństwem, beztroską… Każdy z nas ma słodkie wspomnienia, które przenoszą go w świat dzieciństwa, gdzie troskliwe ręce babci, mamy czy cioci głaskały po głowie i podawały puchaty kawałek drożdżowego placka z kruszonką, pachnącej cynamonem szarlotki czy ciasta ze śliwkami. Wciąż za tym tęsknimy. I choć dziś bez problemu można kupić wyśmienite gotowe słodkości, pieczenie domowych ciast przeżywa renesans.
W tej pięknie wydanej książce znajdziemy mnóstwo dobrych, sprawdzonych przepisów – na każdą porę roku i każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów
i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły, ale czasami po prostu brakuje im pomysłu.
Zaczynamy od smakowitych ciast z owocami, które można piec nie tylko w okresie letnim (tu chwała mrożonkom i domowym przetworom). Dalej prezentujemy wypieki, musy i flany z czekolady, które robi się tak samo przyjemnie, jak później zjada. Zaraz po nich przedstawiamy słodkie drobiazgi, wśród których królują domowe lody i sorbety oraz puchary pełne owoców i bitej śmietany. W następnej kolejności pojawiają się ciasta, które wymagają nieco pracy i doświadczenia, ale warto je zrobić na wyjątkowe okazje: imieniny, urodziny, komunię czy obiad zaręczynowy. Na końcu przedstawiamy propozycje na świąteczny stół (zarówno bożonarodzeniowy, jak i wielkanocny). Mamy tu m.in. tradycyjne makowce, pierniki, keksy, jaki i baby, mazurki, serniki.
Każdy przepis ilustrowany jest pięknym zdjęciem pokazującym gotowy wypiek albo deser – już samo przejrzenie książki pomoże podjąć decyzję, na co właśnie mamy ochotę.