Menu

Festina

Festina
Album-przewodnik pokazujący najpiękniejsze miasta Polski z 533 zdjęciami oraz mapy.
Historyczne początki Krakowa łączą się z kształtowaniem się państwa polskiego. W IX wieku na wzgórzu wawelskim powstał gród obronny strzegący okolicznych osad należących do plemienia Wiślan, które pod koniec IX wieku uformowało własne państwo, będące częścią Państwa Wielkomorawskiego, a później Czech. Książę Polan Mieszko I prawdopodobnie w 977 roku podbił tereny zamieszkane przez Wiślan, a rządy objął tu w roku 981. Po jego śmierci na Wawelu osiadł jego syn Bolesław Chrobry. Konsolidacja ziem dokonana przez tego władcę przyczyniła się do powstania państwa polskiego w pełnym tego słowa znaczeniu. W tym czasie Kraków wysunął się na czoło miast stołecznych w państwie. Pod koniec X wieku stał się siedzibą biskupa podlegającego arcybiskupstwu w Gnieźnie. Wyróżniło to Kraków na tle innych europejskich miast.
Gdańsk, miasto położone nad Zatoką Gdańską, w pobliżu ujścia Wisły do Bałtyku, przez wieki był najbogatszym miastem Rzeczypospolitej. Jego początki sięgają czasów Mieszka I, który w latach 967-72 opanował tę część Pomorza. Na miejscu dzisiejszego Długiego Targu, w rozwidleniu wpadającej do Martwej Wisły Motławy założył on gród z przystanią portową. Nazwa osady `Gyddanzyc`, zapisana po raz pierwszy w `Żywocie św. Wojciecha`, który gościł w Gdańsku przed wyprawą chrystianizacyjną do Prus, wywodziła się od słowa, jakim Prusowie określali Motławę. Jej rdzeń `gd` oznaczał błoto lub wilgoć. W okresie dynastii Piastów związki Gdańska z Polską były dość burzliwe. Rozbicie dzielnicowe państwa nie sprzyjało utrzymaniu więzi z Pomorzem. Dopiero po śmierci ostatniego z książąt pomorskich Mściwoja II Gdańsk przeszedł w ręce Przemysła II...
Książka o Warszawie zniszczonej w czasie II wojny światowej i odbudowanej z ruin. W 1944 oku w centrum Europy przestała istnieć milionowa metropolia, stolica 33-milionowego państwa, jedno z większych miast kontynentu - Warszawa. W chwili zagłady miasto mmiało za sobą ponad sześć wieków historii, bogatej zarówno w chwile chwały i heroizmu, jak też poniżenia i upadku.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album – przewodnik o Polsce z dużą ilością zdjęć i bogatymi opisami historii Polski i najważniejszych zabytków.
Album-przewodnik pokazujący najpiękniejsze miasta Polski z 533 zdjęciami oraz mapy.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Album mini o warszawie w wersji chińskiej
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Mini album-przewodnik po Wawelu z dużą ilością zdjęć i obszernym historycznym wstępem.
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po włosku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni po portugalsku. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni w języku hiszpańskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
Książka kucharska o polskiej tradycyjnej kuchni w języku francuskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
1 2 3 4
z 4
skocz do z 4