Menu

eMPi2 Mariana Pietraszewskiego

eMPi2 Mariana Pietraszewskiego
W podręczniku przedstawiono tematy dotyczące przedsiębiorczego działania człowieka, umiejętności organizowania sobie działań i podejmowania decyzji, a także umiejętności komunikowania się z innymi ludźmi, ze szczególnym uwzględnieniem negocjacji i radzenia sobie z konfliktami. Podręcznik uczy, jak rozsądnie i efektywnie gospodarować zarówno w skali mikro: w życiu prywatnym, na rynku produktów oraz kapitałami pieniężnymi, a także w skali makro: w gminie, mieście, powiecie, województwie, kraju oraz w zintegrowanej wspólnocie i globalnym świecie. Dla ułatwienia opanowania dużego zakresu nowej wiedzy, autorzy podzielił ją na fragmenty, a po każdym temacie proponują problemy do przemyślenia lub przedyskutowania. Treść wzbogacają atrakcyjne rysunki, tabele, wzory.
Podręcznik podzielono na cztery części. Część pierwsza to planowanie działalności w jednostce organizacyjnej wraz z biznesplanem. Część druga dotyczy sprawozdawczości wynikającej z ustawy o rachunkowości i innych przepisów. W części trzeciej przedstawiono analizę ekonomiczną w w przedsiębiorstwie. Czwarta część zawiera wskazówki dotyczące prezentacji materiałów planistycznych i analitycznych (sposoby prezentacji danych, dobór wykresów do prezentacji danych, prezentacje multimedialne, wystąpienia publiczne). W książce zamieszczono wiele przykładów, a na końcu rozdziałów pytania sprawdzające do samodzielnego przemyślenia lub przedyskutowania w grupie. Przewidywane efekty kształcenia według niniejszego podręcznika Efekty kształcenia dla kwalifikacji A.35 Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji, część 3. Sporządzanie planów, analiz i sprawozdań Uczeń: 1) rozróżnia rodzaje i strukturę planów; 2) przestrzega zasad i metod planowania; 3) sporządza biznesplan; 4) oblicza i interpretuje podstawowe miary oraz wskaźniki analizy ekonomicznej; 5) rozróżnia metody, rodzaje i etapy analizy ekonomicznej; 6) przygotowuje informacje o wykonywaniu zadań organizacji niezbędne do analizy ekonomicznej i sprawozdawczości; 7) sporządza sprawozdania z wykonania zaplanowanych zadań; 8) przygotowuje, w różnych formach, prezentacje materiałów planistycznych i analitycznych; 9) korzysta z programów komputerowych do obliczeń, analiz i sprawozdań oraz z systemu e-statystyki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Zbiór zawiera dziesięć zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację A.35. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. Każdy zestaw zawiera 40 zadań testowych oraz jedno zadanie praktyczne. Testy zostały przygotowane zgodnie z podstawami programowymi dla technika ekonomisty.
Zeszyt ćwiczeń zawiera zestawy zadań teoretycznych i ćwiczeń praktycznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem z zakresu zastosowania mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny oraz drobiu i ryb w technologii gastronomicznej, techniki wykonywania potraw półmięsnych, barowych i dań garmażeryjnych oraz deserów i napojów. Obejmuje również charakterystykę zywienia dietetycznego. W każdym temacie zamieszczono różne typy zadań testowych pomagających w przygotowaniu do egzaminu zawodowego i oznaczonych ikoną: Sprawdź, czy wiesz. Zeszyt przeznaczony jest dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz małej gastronomii, ale może być wykorzystywany w nauczaniu innych zawodów gastronomicznych, takze na poziomie technikum (np. kucharz, kelner, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych).
Zbiór zawiera osiem zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych. Każdy zestaw zawiera 40 zadań testowych oraz jedno zadanie praktyczne. Testy zostały przygotowane zgodnie z podstawą programową dla zawodu technik obsługi turystycznej.
Zeszyt przeznaczony do nauki zawodu kucharz małej gastronomii oraz zawodów gastronomicznych na poziomie technikum, np. kucharz, kelner, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik organizacji usług gastronomicznych. Doskonałe materiały, które mogą być wykorzystywane do opanowania i utrwalenia wiadomości, a także jako sprawdziany wiedzy i ...książka kucharska z dobrymi, nietypowymi recepturami. Zeszyty zawierają zestawy zadań, dotyczące: w cz. 1: produktów spożywczych, produkcji gastronomicznej, zastosowania warzyw, grzybów, owoców, mleka, jaj, mąki i kasz w technologii gastronomicznej. Obejmuje również techniki sporządzania zup i sosów oraz ciast. W każdym temacie zamieszczono różne typy zadań testowych pomagających w przygotowaniu do egzaminu zawodowego.