Menu

Filo

Filo
WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO. „Ottolenghi PROSTO” to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora. Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem: – przyrządzisz je ekspresowo – zawierają maksymalnie 10 składników – można je przygotować wcześniej – bazują na tym, co masz w spiżarni – nie wymagają dużo pracy (dla leniwych) – są łatwiejsze, niż się wydaje YOTAM OTTOLENGHI jest autorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI i ROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: „Ottolenghi. The Cookbook”, „Obfitość”, „Jerozolima”, „Cała obfitość”, „NOPI”, „Słodko” i „Ottolengji PROSTO”.
„Haft botaniczny. Nowoczesny podręcznik” to niezwykle estetyczna i praktyczna książka bestsellerowej autorki Arounny Khounnoraj (@bookhou). Odkryj sztukę haftu botanicznego i celebruj tradycyjne rzemiosło. Książka zawiera dwadzieścia propozycji starannie rozrysowanych i pięknie sfotografowanych projektów artystycznych i użytkowych, zainspirowanych niezwykłym światem roślin. Autorka nie tylko przedstawia rozmaite ściegi – zarówno te podstawowe, jak i te bardziej zaawansowane – ale także daje wsparcie na każdym etapie realizacji twoich twórczych planów. Nabyte umiejętności możesz od razu wykorzystać, wyszywając torby i kardigany lub tworząc haftowane obrazy. Zainspiruj się współczesnymi metodami rękodzielniczymi. Twórz wyjątkowe dzieła sztuki, które zachwycą nie tylko ciebie, ale i wszystkich wokół, a przy okazji odkryj w sobie pasję i kreatywność. Arounna czerpie natchnienie ze świata roślin. Zachęca do odkrywania mnogości jego faktur i kolorów. Korzystaj ze współczesnych metod rękodzielniczych, by własnoręcznie wprowadzić naturalne piękno do swoich wnętrz.
„Jerozolima. Książka kucharska” - Yotam OttolenghiSami Tamimi "Jerozolima. Książka kucharska" to najbardziej osobisty poradnik kulinarny, jaki kiedykolwiek ujrzał światło dzienne. Dwaj znani i cenieni szefowie kuchni, Żyd i Arab, opisują wspólnie kuchnię swojego rodzinnego miasta. Yotam Ottolenghi to znany na całym świecie, izraelski szef kuchni. Szczególną sławę i uznanie przyniosła mu prezentowana tutaj książka kucharska, a więc "Jerozolima". Drugim jej autorem jest inny znany i ceniony szef kuchni, Tamimi Sami. Obaj panowie przyszli na świat w Jerozolimie i to w tym samym roku. Na kartach tej publikacji przedstawiają kuchnię swego rodzinnego miasta. Smaku całości dodaje fakt, że pierwszy z nich jest Żydem, drugi zaś Arabem. "Jerozolima" okazała się książką kulinarną roku i trafiła na listę bestsellerów "New York Timesa". Udowadnia, że konflikty i podziały nijak się mają do cudownych smaków jerozolimskich potraw. Ta niezwykła książka kucharska wprost pachnie ekscytującą mieszanką cudownych zapachów, jaka charakteryzuje przebogatą ofertę kulinarną Jerozolimy. W mieście tym po dziś dzień przenikają się rozmaite wpływy: arabskie, chrześcijańskie i rzecz jasna żydowskie. Tutaj Wschód spotyka się z Zachodem, śpiewy muezinów współgrają z modlitwami chasydów pod Ścianą Płaczu i dzwonami niezliczonych, chrześcijańskich kościołów. Znajdziecie tu absolutnie wyjątkowe spojrzenie na jerozolimską kuchnię. Książka ta to 120 przepisów na rozmaite dania. Są tu zarówno nowatorskie dania warzywne, jak i przepyszne, słodkie desery. Nie brakuje tu tradycyjnych potraw z baraniny, czy legendarnej, izraelskiej szakszuki. Jeżeli lubicie kulinarne podróże, książka ta z pewnością przypadnie Wam do gustu. Na dodatek wszystkie przepisy ozdobione zostały wspaniałymi fotografiami dań. "Jerozolima" będzie zatem ozdobą każdej półki!
Droga do łóżka wiedzie przez żołądek. Świat kulinariów jest spleciony z życiem erotycznym w sposób bezsprzeczny – to, co trafia na nasze talerze, potrafi zarówno wzniecić pożądanie, jak i je zgasić. I choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jakości życia seksualnego, może w znaczący sposób wpłynąć na satysfakcję i poziom doznań. W tym praktycznym przewodniku doświadczony seksuolog udowodni wam, że od tego, co jemy, zależy nasza kondycja, a więc też i ochota, lub jej brak, na łóżkowe igraszki.
Dbaj o swoje rośliny, a one zadbają o twoje ciało i duszę! Z roślinami łączy nas pierwotna więź. Pomagają nam zaspokajać podstawowe potrzeby, od powietrza, którym oddychamy, przez schronienie, ciepło, leki, po pokarm, który spożywamy. Pielęgnowanie roślin łagodzi fizyczne i psychiczne objawy stresu. Samo patrzenie na nie i dotykanie ich poprawia nastrój. W czasie choroby przebywanie wśród zieleni przyspiesza proces leczenia i powrót do zdrowia. Poza tym rośliny są po prostu piękne. Niniejsza książka jest pomyślana jako przewodnik, który pomoże ci poznać cudowną moc roślin. Podzielona na przejrzyste rozdziały jasno przedstawia uzdrawiającą moc roślin i wskazuje te, które zapewnią Ci spokój i relaks, świeże powietrze, dobry sen, poprawę samopoczucia, zmniejszą stres, poprawią sprawność umysłu i koncentrację czy ułatwią kontakt i porozumienie z ludźmi. Poznaj zatem cudowną moc roślin.
Duńczycy od lat są najszczęśliwszym narodem na świecie. W inspirującej książce autorka przedstawia przysmaki duńskiej kuchni i pokazuje, jak sama żyje i jak gotuje. Czerpiąc z przepisów używanych w rodzinie od pokoleń, Caroline prezentuje ponad sto pysznych, prostych dań, które każdego podniosą na duchu, dodadzą sił i podpowiedzą, jak ugotować sobie szczęście według duńskiego modelu życia. Idea hygge, domowego ciepła, wypełnia także klimatyczne fotografie, na których możemy podziwiać piękną rodzinną posiadłość Caroline i jej ulubione potrawy. Masz chęć na zdrowy lekki posiłek? Zjedz łososia wędzonego na ciepło z marynowanym ogórkiem. Możesz także przygotować sycący stegt flask (smażony boczek), a na deser podać pieczone jabłka z marcepanem. Książka, którą trzymasz w dłoniach, zawiera tradycyjne duńskie przepisy na domowe potrawy, których smak po prostu cię uszczęśliwi. Caroline Fleming, z domu baronessa Caroline Elizabeth Ada Iuel-Brockdorff, urodziła się w duńskiej rodzinie arystokratycznej. Jest autorką trzech bestsellerowych książek o duńskiej kuchni, a także przedsiębiorczynią, osobowością telewizyjną, prezenterką i modelką oraz jedną z gwiazd reality show Ladies of London, który zdobył popularność w 22 krajach. Ma troje dzieci.
Kariera na pierwszym miejscu, pośpiech, stres. To wszystko powoduje, że pod koniec każdego dnia czujemy jedynie zmęczenie. Jedyne o czym marzymy to pójście spać. Z powodu braku sił nie jesteśmy w stanie spędzić czasu z rodziną, ani też zadbać o siebie. Sposobem na odzyskanie równowagi jest wprowadzenie do swojego życia rytuałów, które sprawią, że codzienne dni nabiorą głębszego wymiaru. Kawa o poranku będzie smakować lepiej, a spacer z psem będzie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Rytuał składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest zatrzymanie się. Drugim zwrócenie uwagi. Trzecim określenie intencji. Carpe diem!
Przy moim stole Nigelli Lawson to zbiór 110 potraw, które „domowa bogini” chętnie podaje w swoim domu. Teraz wszystkie mogą trafić także na wasze stoły. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla rodziny i przyjaciół. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy – na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi – ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka Przy moim stole zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z tej książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. Przy moim stole to wspaniały podręcznik gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!
Ubrania tworzone w Lokalu Oslo są wykonane z odrobina fantazji i w nieformalnym stylu. Zainspirowane są stylem postaci filmowych, serialowych oraz skandynawską modą miejską. Wykonane są z miękkich wełen będących najwyższej jakości, dzięki czemu ich ładny wygląd równa się trwałości i wygodzie. W tej książce znajduje się wiele propozycji na szybkie i łatwe w wykonaniu wzory swetrów, kardiganów, dzianin męskich, różnorodnych ubranek dla dzieci czy zabawnych i zawadiackich czapek.
Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. „Jedz“ Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku – The Times „Jedz. Mała księga szybkich dań“ to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły, zostawiając trochę miejsca na notatki. Książka od razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon ogłosiła ją książką kucharską 2013 roku, była też najlepiej sprzedającym się tytułem tej kategorii według “Guardiana“. To doskonała propozycja dla osób gotujących na co dzień. Wystarczy otworzyć ją kilka razy, by zaczęła się miękko rozchylać, zachęcając do korzystania z przepisów. Ich zwięzły styl żywo przypomina twitterowe wpisy @NigelSlater. „Jedz“ to pomysłowe, nowoczesne przepisy dla każdego, kto po prostu chce coś zjeść.
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima! Książka “Buonissima“ to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. “Buonissima“ to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia. “Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki – wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!“ Jerzy Stuhr “To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana.“ Robert Makłowicz
Zamierzasz rozpocząć przygodę z bieganiem? A może trenujesz regularnie lub przygotowujesz się do zawodów biegowych? Jeżeli bieganie jest częścią Twojego życia, ta książka jest dla Ciebie. „Run&Cook“ pomoże Ci dobrać optymalną dietę na każdy poziom treningowy. Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części: * dla amatorów, * osób biegających regularnie * oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach. Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook“ będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków. Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych? Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo? A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki? Wszystko znajdziesz w „Run&Cook“ z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Zatem: READY, STEADY, GO!
Wendy Rowe, światowej sławy makijażystka i specjalistka od urody, zna skórę dogłębnie. W tej wspaniałej książce pokaże ci, jak zadbać o jej zdrowie i sprawić, by twoja uroda zalśniła pełnym blaskiem. Wendy proponuje ponad 70 prostych i pysznych dań, pomyślanych tak, by dostarczyć skórze składniki odżywcze, zapewniające jej promienny wygląd. Każdy z przepisów nawiązuje do produktu, który pomoże uporać się z konkretnymi problemami i dolegliwościami skórnymi. Znajdziesz tu oczyszczające od wewnątrz ogórki, wzmacniającą układ odpornościowy marchew, odtruwające szparagi i wiele, wiele innych dobrze znanych produktów. Przy każdym umieszczono informację o zawartych w nim witaminach i składnikach odżywczych. Z książki tej dowiesz się nie tylko jak odżywić skórę, ale także jak ją pielęgnować, dzięki przepisom na maseczki, peelingi, mgiełki i toniki. Jest tu też przystępne omówienie dokuczliwych problemów z cerą oraz jak sobie z nimi radzić. Wendy podpowiada również, co jeść, a czego unikać w diecie, zależnie do rodzaju cery. Ta wspaniała książka jest podzielona na cztery pory roku. Można do niej zaglądać po konkretne wskazówki lub traktować jako plan żywienia i pielęgnacji na kolejne miesiące. Zapewni ci piękną, promienną cerę przez cały rok.
„Zielona uczta: wiosna, lato” czyli zupełnie nowy zbiór apetycznych i pomysłowych przepisów, utrzymany w duchu bestsellera „Jedz. Mała księga szybkich dań”. Ponad 110 przepisów – wiosenna i letnie dania bazujące na warzywach we wszelkich możliwych odmianach, a niemal każde z nich przygotujesz w 30 minut! „Coś wspaniałego!” Nigella Lawson
Przepiękna książka. Ugotuję z niej wszystko po kolei. Nigella Lawson Ta książka to list miłosny do Palestyny, w którym z zachwytem opisano jej kuchnię, produkty, historię, przyszłość i ludzi - tworząc barwny kalejdoskop ponad 110 przepisów i opowieści współautorów Jerozolimy i Ottolenghi PROSTO. Sami i Tara zapraszają cię w podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Każdy region to odrębna, jedyna w swoim rodzaju kulinarna opowieść. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Oto doskonała mieszanka potraw tradycyjnych i współczesnych. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, przystosowane do dzisiejszych kuchennych realiów, a także zupełnie nowe, będące owocem spotkań autorów z rolnikami i producentami żywności w całej Palestynie. Zastaw swój stół przepysznym jedzeniem - od kolorowych sałatek, smakowitych zup i zdrowych kasz, przez wyborne pieczywo i łatwe potrawy jednogarnkowe, aż po rozkosznie pachnące łakocie. Znajdziesz tu proste w przygotowaniu dania na biesiadę w większym gronie oraz smaczne codzienne posiłki. Niesamowite potrawy inspirowane kuchnią palestyńską, które z radością przyrządzisz, zjesz, pokochasz i na stałe włączysz do swojego repertuaru.
Legenda o senbazuru (sen to „,tysiąc“,, orizuru - „,papierowy żuraw“,) głosi, że ten, kto w ciągu roku zrobi tysiąc żurawi origami, może liczyć na spełnienie życzenia oraz powodzenie, wieczne szczęście, długie życie i nieskończona radość. Ta inspirująca książka zabierze was w medytacyjną podróż, podczas której opanujecie dwanaście prostych kroków składania papierowego żurawia. Towarzyszące im motta i pięknie ilustrowane opowieści pomogą wam zwolnic tempo i cieszyć się każdą chwilą. Tu i teraz. Dzięki nim odkryjecie, jak sztuka składania papieru może zaprowadzić was do szczęśliwszego, pełnego nadziei życia. To dar, jaki daje nam senbazuru.
Ottolenghi PROSTO to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora. Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem: S – przyrządzisz je ekspresowo I – zawierają maksymalnie 10 składników M – można je przygotować wcześniej P – bazują na tym, co masz w spiżarni L – nie wymagają dużo pracy (dla leniwych) E – są łatwiejsze, niż się wydaje ""Ottolenghi PROSTO"" to książka, która przywraca radość w gotowaniu, jednocześnie wyzwala kulinarną kreatywność i inspiruje do eksplorowania nowych smaków. Znajdziesz tu przepisy na dania, które zaskoczą swoją oryginalnością, ale są nieskomplikowane w wykonaniu. Autor, doceniany na całym świecie Yotam Ottolenghi, podkreśla prostotę i autentyczność tych potraw, które stoją na straży zdrowego i satysfakcjonującego stylu życia. Tym razem Ottolenghi skupia się na łatwiejszych, szybszych i mniej skomplikowanych przepisach, ale nadal podąża za swoją filozofią łączenia różnorodnych smaków i aromatów, aby stworzyć dania, które są prawdziwą ucztą dla zmysłów. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem jednogarnkowych potraw, które gotują się właściwie same, czy preferujesz coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, ""Ottolenghi PROSTO"" stworzony jest właśnie z myślą o Tobie. Każdy przepis w książce jest prosty w co najmniej jeden sposób, co podkreśla akronim S.I.M.P.L.E. Możesz przyrządzić te potrawy ekspresowo, korzystając z maksymalnie 10 składników. Wielu dań można przygotować wcześniej, a potem podawać, gdy nadejdzie odpowiedni moment. Inne bazują na składnikach, które prawdopodobnie już masz w swojej spiżarni. Niektóre z nich są idealne dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie - są to przepisy dla leniwych, które nie wymagają wielu skomplikowanych czynności. A wszystkie, bez wyjątku, są łatwiejsze do wykonania, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
KAŻDY JEST INNY I TO JEST WSPANIAŁE! Na placu zabaw Karol spotyka Emmę, dziewczynkę, która różni się wyglądem od innych dzieci i porusza się wózkiem. Chłopiec jest zaskoczony i nie wie, jak się zachować. Gdy jednak zaczynają rozmawiać, Karol dostrzega, że różnice nie są wcale złe ani dziwne – każdy z nas jest inny, i to bardzo dobrze! Piękna książka, która wspiera myślenie o niepełnosprawności, uczy życzliwości i tłumaczy, jak reagować, gdy spotykamy kogoś, kto jest całkiem inny niż my.
MEZCLA: po hiszpańsku mieszanina, połączenie, fuzja. Ixta Belfrage, autorka kulinarnych bestsellerów, dzieli się z nami ulubionymi przepisami i zdradza niezawodne sposoby oraz pełne inwencji połączenia składników. Tak powstaje mezcla jej ulubionych smaków. Czerpiąc natchnienie z całego świata, a w szczególności z Włoch, Meksyku i Brazylii, MEZCLA zaspokoi każdy apetyt i każdą potrzebę. To pełne smaku, nieskomplikowane potrawy na co dzień oraz pracochłonne dania od święta, a także rozdział pełen apetycznych deserów. Jedzenie, któremu trudno się oprzeć i do którego chętnie się wraca. „Ixta jest niebywale twórcza, a jej kuchnia po prostu wyjątkowa!” Yotam Ottolenghi „Jaka piękna, radosna książka” Nigella Lawson
Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się… Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania – na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów – to po prostu niekończące się święto urodzaju. Yotam Ottolenghi to najbardziej twórczy i praktyczny kucharz nowej ery kulinarnej – Escoffier XXI wieku. Gdyby istniała skala czterogwiazdkowa, za tę książkę dostałby ode mnie pięć gwiazdek. „Wall Street Journal” W książce Cała obfitość Yotam Ottolenghi dodaje jeszcze więcej aromatycznych odcieni do wegetariańskiej palety smaków. „Vogue”